Летни маршрути: Кулинарни пътешествия из Вурвуру
Косара Чигирева
Снимки: Авторът

За всички е ясно, че препоръката от приятел винаги е добре дошла, що се касае до места, които не сме посещавали и бихме искали да им се насладим максимално, без излишни нерви и натоварвания. Точно затова си мисля, че няма да е излишно да споделя някои невероятно добри местенца за хранене в едно селце, Вурвуру, намиращо се на полуостров Ситония в Гърция.

Мястото е спокойно и непретенциозно. Определено не бих го нарекла курорт – наименование, използвано от българите, описващи претъпкани от туристи и атракции места, характерни с шумотевицата, претъпканите сергии и всевъзможните места за хранене. Тъкмо напротив, ще го наричам село – такова, каквото всъщност то е, наблягайки на факта, че е изключително спокойно и красиво. В последните няколко години там започна трайна промяна с прииждането на все повече туристи от Сърбия, Румъния и не на последно място от България, но все още не е загубило своя чар и спокойствие. Стига да знаеш как, може да съчетаеш приятната почивка със спокойствието на природата и зеленината, присъщи на всяка градина и къща за гости тук.

Пълноценната почивка за мен определено се свързва не само с местата, които имам късмета да посетя, но и с местната кухня. Не е тайна за никого, че гръцката кухня е изключително добра и стига да иска, човек може да предизвика цялото си въображение и сетива, ако е готов да експериментира и опитва всеки път различни блюда. Да си призная, до преди години не бях от хората, които експериментират. Тъкмо напротив, винаги залагах на изпитани и доказани с времето рецепти и блюда. Това обаче се промени благодарение на близките ми – сега всяка моя поръчка винаги включва и нещо ново. Поради това, както и поради стремежа си да опозная всичко наоколо, станах познавач на местните таверни и ястия. Страстта ми към сладкото също играе роля в този бавен и изпълнен с блаженство процес, давайки ми възможност да се насладя на всички аспекти на местния кулинарен устрем и умения.

Най-хубавото е, че има толкова много места и предложения в района (в околовръст от около 40-50 км от Вурвуру), че на практика е напълно невъзможно да се отегчиш и да изгубиш вкус към кулинарните приключения. Въпреки това фаворит е и, надявам се, винаги ще ми остане, една малка таверна, “Парис” (това е името на приветливият й собственик), намираща се на брега на морето в залива на Вурвуру, съвсем близо до един от по-популярните (не казвам хубави) хотели тук, “Вергос”. Мястото е всичко друго, но не и претенциозно. Вероятно не бихте го открили, ако вървите по главния път в селището, защото не се вижда и определено трябва да знаете за него, за да се запътите натам. Част от неговата неустоима привлекателност в знойните жеги е не само страхотната кухня, но и прохладната тераса на брега на морето, от която посетителите имат възможност не само да се наслаждават на великолепния залив, но и да хранят рибките в него.

Тук можете да откриете всички типични за региона ястия, като започнем от морските деликатеси до характерните за гръцката кухня пастицио и мусака. Всичко тук е на ниво и каквото и да поръчате, не бихте сбъркали. Въпреки това за мен едно от най-добрите неща тук са рибената чорба, пържените тиквички и октоподът на грил – никога не забравяйте да се уверите предварително, че екземплярът, който поръчвате, е женски, което е гаранция, че няма да е жилав и негоден за консумиране. Рибите също са на висота. Таверната зарежда всеки ден от местните рибари, които лично и по море доставят улова си – гаранция за качество и разнообразие в предлагането. От рибите най-много обичам фагри, но тя, освен че е изключително вкусна и деликатна, е едно от най-скъпите предложения в менюто. Цената й е около 60 евро за кило, което означава, че за една порция средно ще платите трийсетина евро. Въпреки това ви я препоръчвам горещо, ако сте любители на хубавата риба.

Не са за пренебрегване и значително по-евтините рибни предложения като риба меч и морски език. Всяка риба може да изберете лично от витрината с лед след любезна консултация с някого от персонала. Колкото и хора да има в таверната, поръчките се посрещат с усмивка и бързина. Десертът също е част от приветливото отношение на собствениците към посетителите. Поднася се като комплимент и включва микс от сезонни плодове, хапки сиропирани местни десерти и сладолед.

Друго добро място във Вурвуру е таверната “Итамос”. Мястото й определено не предполага посещение по обяд поради отдалечеността й от морето и липсата на прохладния морски бриз. Намира се на главния път между хотел “Вергос” и таверната “Горгона”. Тук винаги ще намерите нещо сготвено за деня. Ресторантът не е силен в предлагането на риба, но винаги имат калмари и октоподи, поръчвани от всеки един турист. Ако сте любители, спрете се на калмарите; там не са силни в приготвянето на октопод на грил. Нямам представа как постигат това, но гръцката салата тук винаги е най-свежа и добра. Сардината на грил, пърженият гаврос и печен патладжан също не са за пренебрегване. Добри са в приготвянето и на месни ястия, но лично аз ги намирам за тежки и непривлекателни в жегата.

Ресторант “Горгона” също не е лош, поне по отношение на местоположение и непосредствената си близост до морето. Някои го на намират за добър, но аз лично не го харесвам. Липсва топлота и отношение, липсват и любимите ми комплименти, които като всяко момиче обичам под всякаква форма и които са така присъщи за добрите гръцки таверни.

Ако желаете нещо по-евтино и различно – няма проблем. Има всякакви варианти. Пица в ресторант “Густо” към хотел “Вергос”. Можете да разчитате на великолепни, вкусни и огромни, наистина огромни пици. Не е за пренебрегване фактът, че ресторантът предлага детска площадка непосредствено до масите, даваща възможност на родители и деца да разнообразят вечерта си, избягвайки разправиите, свързани с най-често чуваната реплика наоколо: „Скучно ми еееееееееее!”. В менюто имат някои попадения, но препоръчвам да се спрете на някоя от пиците. Повярвайте, останалите предложения не са за предпочитане. Ако все пак държите, пробвайте пържения гаврос, фета на грил и гръцката салата. Друго решение е гръцкият вариант за фастфуд – “сувлаки” и “гирос”. Разходете се по главната улица и ще откриете единственото заведение, предлагащо евтина храна на около двеста метра след отбивката за “Парис”. Месото винаги е хубаво и стига да имате сила да преглъщате тежка храна, е един добър вариант.

Надявам се в някой прекрасен момент тази изпълнена с вкусотии информация да ви послужи като пътеводител на гастрономически стопаджия из гръцките таверни във Вурвуру.

Абонирайте се за нашия бюлетин

Не пропускайте най-интересните ни статии! Регистрация
Коментари:
Последно от момичетата:


X

Регистрация

Пол
Град