Кратък пътеводител на постите
Елена Миланова
Фотография: http://wellandfull.com

От няколко дни в поредицата ни Храна за душата ви предлагаме рецепти, подходящи за Рождественския пост. Ето и още малко полезна информация по темата.

Няма голяма религия – от бахайството до юдаизма, нито философии – от таоизма до йога, които да не прилагат в някаква степен форма на пост. Правилата са различни, но смисълът е един – духовният ефект на въздържането от храна, което цели нравствено пречистване. Това е познато на човека, откакто свят светува, и е залегнало като ценност във всяко течение, свързано с нас в качеството ни на духовна креатура. Само в християнството, което е най-близо до нас от културно-историческа гледна точка, има поне девет вида пост. Исторически постите датират от IV век, когато вече имало указания за 4 поста в годината, следващи годишните времена.

Сред всички християнски църкви източното православие, към което българите масово се числят, притежава като че ли най-сложната система от пости в годината, която е поредица от преплетености и редувания на различни по своята тежест постни дни. Ето защо е погрешно, ако човек иска да знае повече и да опита да пости, да приема тези дни като лишение от месо и млечни продукти. Разбира се, възприемането на поста като форма на диета има своите позитиви за тялото. Това обаче не е духовната цел на поста, а само физическият му ефект.

Пост телесен без пост духовен не допринася за спасението на душата, дори напротив, може да бъде и духовно вреден, ако човек, въздържайки се от храна, се прониква със съзнание за собственото си превъзходство. Истинският пост е свързан с молитва, покаяние, въздържане от страсти и пороци, изкореняване на лошите дела, прощаване на обидите, въздържание от съпружески живот, изключване на увеселителни и зрелищни мероприятия, дори гледане на телевизия.”

Опитахме се да систематизираме накратко някои факти и правила, които трябва да знаете за постите и по-конкретно за Рождественския, който се случва в момента.

Има още 1 2

Абонирайте се за нашия бюлетин

Не пропускайте най-интересните ни статии! Регистрация
Коментари:
Последно от момичетата:


X

Регистрация

Пол
Град