Коя е г-жа Макрон и какво можем да очакваме от нея?
Елена Миланова
Снимка: Reuters

Добре, всички разбрахме, че е на 64 и че му е била учителка в гимназията, че е с 24 години по-възрастна от съпруга си, че има пластични операции и прочие "непростими грехове".

Но хайде да погледнем Бриджит Троньо, новата първа дама на Франция, oт малко по-различен ъгъл: коя е тя и какво може да се очаква от нея. Все пак Франция е един от най-големите играчи на европейската и световна политическа сцена, затова евентуалното влияние на г-жа Макрон ни се струва по-важно от начините, по които се бори с бръчките си.

Да има официална роля.

За Франция не е типично да има първа дама във формата, установен в САЩ например, независимо че и двете са президентски републики. Въпреки това през април Макрон заяви, че когато бъде избран, съпругата му ще бъде до него с роля и място. "Тя няма да остане скрита или да се превърне в tweet.”, "Ще бъде винаги до мен, защото винаги е била до мен.” Ролята й в Елисейския дворец ще бъде подобна на тази на американската първа дама – официализирана в мисия, с екип и без заплата.

Най-логичното очакване е свързано с образованието. Бриджит Троньо има дълъг стаж като преподавател в католическия лицей Saint-Louis de Gonzague, едно от шикозните и престижни училища на Париж. Оттам е описвана като ентусиазирана, динамична и с весел характер, с подчертана страст към френската литература и театър.

Действително най-големият интерес на г-жа Макрон е именно образователната реформа, като се очаква първата дама да насочи конкретни усилия към децата с аутизъм и към децата в неравностойно положение.

Да упражнява влияние върху съпруга си.

През 2015 г. г-жа Макрон напуска работа като учител, за да се посвети на политическата кариера на съпруга си в ролята на негов съветник. По времето, когато Макрон е финансов министър в правителството на Оланд, тя се грижи за програмата му, коригира речите му, присъства на репетициите за сценичните му изяви и в много случаи действа като посредник още преди създаването на En Marche.

Още след първия тур на изборите Макрон заяви, че без нея той не би бил той. На нея се приписва донякъде и неговото застъпничество за равенство между половете – една от заявките му за изборите беше половината партийни кандидатури да са на жени.

Да предизвика сексистките и възрастови стереотипи и да разчупи табутата.

Безспорно семейство Макрон са интересна и неконвенционална двойка. Предизвикателството им спрямо всички възможни предразсъдъци е вече факт – намираме се в епицентъра на обсесията на медиите за това как така една жена на 64 може да е щастливо омъжена за 39-годишен много добре изглеждащ мъж. Вероятно не са гледали Adore...

Вълната примитивен хейт обаче се очаква да отмине и след "първата баба на Франция", "Барби в менопауза" и прочие квалификации да се отвори пространство за разчупване на стереотипите, а оттам и за разширяване на хоризонтите. В този момент ще е важно какво има да каже първата дама.

Със сигурност сега всички гледат Бриджит Троньо и се надяваме тя да не изпусне шанса да бъде полезна. Всичко останало е без значение. 

Абонирайте се за нашия бюлетин

Не пропускайте най-интересните ни статии! Регистрация
Коментари:
Последно от момичетата:


X

Регистрация

Пол
Град