Копенхаген: „Живей и остави другите да живеят.”
Момчил Лазаров

Малката русалка, фонтанът „Гефион” с биковете, дворците „Амалиенборг” и „Кристиансборг”, пристанището „Нюторв”, живописният канал „Нюхавн”, търговският пасаж „Стрьогет”, прелестната градина „Тиволи”... 

Добре дошли в скандинавския метрополис Копенхаген, град, чиито жители умеят да се забавляват и да се радват на живота! Те описват топлината, уютa, приятелството, любовта, добрата храна и вкусната бира с една дума – hygge, и именно с нея се свързва споменът за неповторимия, колоритен, модерен и красив Копенхаген.

Макар и далеч от пулсиращите от живот европейски мегаполиси Берлин, Париж и Лондон, столицата на Дания привлича с дискретния чар на скандинавците и с духа на европейското чувство за свобода, естетика и изящност. „Живей и остави другите да живеят.” – този израз може би най-ярко илюстрира климата в Копенхаген, чиито улици са винаги пълни с улични музиканти, продавачи и жонгльори.

Площта, която градът заема, е 626 кв.км, градската агломерация наброява 1 380 000 жители, протестантството заема първо място сред вероизповеданията, а паричната единица е датската крона. Летището носи името „Каструп”. Климатът е океански с влияние на Гълфстрийм.

Сред забележителностите са Кметството, Националният музей, „Торвалдсен”, Градският музей, Музеят на изобразителните изкуства, двата двореца, Кралската библиотека, Стоковата борса, цветният пазар, рибният пазар, Арсеналът. А уникалните символи на града безспорно са Малката русалка и прочутата в цял свят градина „Тиволи”.

Копенхаген е финансов, търговски и културен център на Дания. Той е седалище на правителството и на парламента. Разполага с най-голямото пристанище в страната и е център на химическа промишленост, корабостроене, автомобилостроене, електроника и текстилна индустрия.

Славната история на Копенхаген е низ от управления на силни и мъдри монарси, като най-изявеният сред тях е крал Кристиан ІV (1588-1648). Той успява да превърне датската столица в крупен държавен, търговски и културен център на Северна Европа. Амбициозен и усърден, Кристиан ІV влиза в историята като най-великия владетел и строител на Скандинавия. От негово време са укрепеното военно пристанище с арсенала, летният дворец „Розенборг”, както и Стоковата борса.

Статуята на Малката русалка (Lille Havfrue), чийто автор е Едвард Ериксен, неколкократно става жертва на вандализъм. През рисунки по нея и наранявания, през 1964 г. носът и дясната й ръка са отрязани с трион.

Има още 1 2

Абонирайте се за нашия бюлетин

Не пропускайте най-интересните ни статии! Регистрация
Коментари:
Последно от момичетата:


X

Регистрация

Пол
Град