Кратки впечатления от Панаира на книгата
Селина Йонкова
Снимка: Авторът

Би могло да се каже, че за мен посещаването на Панаира на книгата в Народния дворец на културата е традиция. Различното тази година бе, че отидох сама, при това само веднъж, при това за кратко в съботния ден, и то с точно определени цели. Не знам дали това са сигнали, че най-сетне съм станала не само "голямо", но и съвсем самостоятелно и отговорно момиче, загърбило импровизациите в харченето, или просто бе момент от коледната меланхолия.

Хубавото на това събитие е, че вече няколко години щандовете с книги на издателства и вериги книжарници не са разпръснати из други базари и сергии, както беше преди. Освен това отоплението е нормално, светло и празнично е, има пейки тук и там за по-възрастни посетители или за тези, които просто трябва да организират багажа си в по-удобен за носене вид. Разбира се, важно е да се знае за съпътстващите събития. Докато аз бях там, Георги Бърдаров и Радко Пенев представяха "Ритуалът" - роман, за който прочетох и чух добри думи, но все още не съм чела.

Дошла за Дюи, вниманието ми беше насочено към схемите с разположението на щандовете - бях озадачена, че не намирах този на издателство "Еднорог". Разгледах две от големите книжарници, където книгата "Дюи - котето от малката провинциална библиотека, което трогна света" я нямаше. С идеята да трансформирам желанието си, връщайки се обратно към по-горните етажи, с мен се случи малко предколедно чудо. Озовах се точно пред търсения щанд, където "книжното коте" бе на почит и се радваше на голям брой посетители.

По същия "чудотворен" начин застанах и пред щанда, от който се сдобих с втората стихосбирка на Манол Глишев - "Проект за прекрасен живот". Това е книга, която пожелах заради прекрасното ирландско стихотворение, споделено от автора. Към тези две покупки подарък от мен за мен прибавих и книга за оцветяване с героите на Хари Потър - чудесно издание с твърди корици, което се надявам да провокира желание за прочитане на поредицата.

Макар и твърде набързо, едва ли не прелитайки през заредените с книги пространства, не мога да не отбележа нещо, което ми направи впечатление. Присъствието на доста нови, вероятно по-малки и отскоро ситуирани на пазара издателства е радостна новина за хората, обичащи по-различното.

Вероятно и друг път съм промърморвала по повод на зимното издание на Панаира на книгата - че е изключително неудобно да няма гардероб, но ще измърморя пак! Ами да, неудобно е! Ако сте за по-дълго, имате желание да обикаляте, да търсите, да се срещате с приятели, колко ръце трябва да имате?!...

Все пак в края на това предколедно книжно пазаруване се случи още едно дребно, но зареждащо чудо. Една от хартиените торби се скъса и покупките, разни брошурки и прочие съдържание се разпиляха. Докато се опитвах да събера всичко, без да създавам "задръствания", любезна млада дама не само ми помогна, но и ги подреди в нов и здрав плик. А това според мен е доказателство, че нормалните и свестни хора не са на изчезване и, ако ми позволите едно намигване в стил Холивуд, все още имаме шанс да отложим Апокалипсиса!

Абонирайте се за нашия бюлетин

Не пропускайте най-интересните ни статии! Регистрация
Коментари:
Последно от момичетата:


X

Регистрация

Пол
Град