С маншон по празниците
Елица Павлович

Това е детската ми мечта - да си имам маншон. Не знам дали знаете какво означава това - направена от кожа "тръба", в която да държите ръцете си през зимата. Едно време дамите носели такива и за мен това си остава един от най-женствените аксесоари на всички времена.

Маншоните били измислени в Италия през 16-ти век. Не че зимите в Италия са много люти, но дамите предпазвали ръцете си от студа, криейки ги в красиви кожени маншони. Истинска популярност този аксесоар придобил във Франция. И то благодарение на Луи XIV - кралят-слънце. Обут с високи обувки, напарфюмиран и разкошно облечен, той се разхождал с огромен маншон, в който носел ароматни соли, ветрило, часовник, изобщо всичките си любими неща. По онова време маншоните били с кожата отвътре, отвън били с бродерии, дантели и други украси.

В една женска енциклопендия от 19 век пишело - "маншонът е една от радостите на живота". По онова време дамските маншони били достатъчно големи, че в тях да се скрие от студа малко кученце. Имали си джобчета за лични вещи и били незаменими за дамите.

Детската мода в миналото била не по-малко красива от тази за възрастни. Малките момиченца носели изящни палтенца с кожени яки и, разбира се, маншони. Момчетата били с подобни на моряшки костюмчета или с малки военни палтенца с метални копчета. На краката имали гамаши. На старите коледни картички са нарисувани точно такива красиви и празнично облечени деца.

Напълно в унисон с моята любов към маншоните, ретро модата и носталгията по тях ви предлагам част от любимите си коледни картички. Надявам се да ви харесат.

 

Абонирайте се за нашия бюлетин

Не пропускайте най-интересните ни статии! Регистрация
Коментари:
Последно от момичетата:


X

Регистрация

Пол
Град