Класически коктейл "Черно кадифе"
Елена Миланова
Снимки: Елена Миланова

Смята се, че класическият коктейл "Черно кадифе" е създаден през 1861 г. от бармана в лондонския Brooks Club по времето на траура по повод смъртта на принц Алберт, съпругът на кралица Виктория. Цветът му напомня черните и пурпурни ленти, които хората в траур носят на ръцете си.

Коктейлът съдържа тъмно пиво (стаут) и шампанско в равни пропорции. А те се съчетават изненадващо добре! Прибавянето на пенливото шампанско придава нотка гъделичкаща изтънченост и дамска деликатност към красивата мъжественост и плътност на бирата. "Кадифе" е не само име, но и характеристика на гладката текстура на напитката.

Днес този коктейл съвсем няма траурно предназначение, разпространен е широко из цяла Европа и има няколко разновидности. Почти веднага е измислен коктейлът "Черното кадифе на бедния мъж", който вместо шампанско съдържа сайдер. Този коктейл не се доближава с нищо до оригинала, но е интересен посвоему. В Германия комбинацията е между бира тип тъмен лагер и, за разлика от класическото "Кадифе", което се сервира във висока чаша за шампанско, питието се сервира в халба тип "Бисмарк". В Италия пък коктейлът се нарича "Италианско кадифе", като комбинира червена бира и просеко.

Коктейлът "Черно кадифе" е изключително подходящ за моментите, когато имате гости и, въпреки че не бих го нарекла "дамски", е като скъп аксесоар за официални поводи, когато сме с перли и на високи токчета, но и когато сме се отпуснали спокойно с приятелки в неформална обстановка.

Начинът на приготвяне традиционно повелява наливането на бирата да е първо, а шампанското да се прибавя внимателно, за да се получи разделяне между двете фракции. Ефектът обаче не е напълно гарантиран и е нетраен. Добавянето на елегантен елемент под формата например на ядлива златна люспичка определено ще предизвика wow ефект в някоя от празничните вечери, които ни очакват.

 

Абонирайте се за нашия бюлетин

Не пропускайте най-интересните ни статии! Регистрация
Коментари:
Последно от момичетата:


X

Регистрация

Пол
Град