"Важно е да научим децата, че родителят също има своите нужди."
Десислава Найденова-Вичева
Снимка: www.graphicstock.com

Имаме удоволствието да ви представим в рамките на няколко седмици някои от най-интересните лекции на форума "Академия за родители" 2017

Успешността се свързва с конкретни резултати и постижения. Не материалните фактори провалят семействата, а взаимоотношенията, начинът, по който се разбираме. Как си говорим, как изразяваме чувствата си, чуваме ли детето, успяваме ли да разберем неговите нужди. Ние ще имаме трудности и проблеми, но ако гледаме на това като на възможност да направим нещо ново и да добавим към взаимоотношенията си, тогава вървим напред.

Галина Илиева Ковачева е психолог-консултант към Българска Асоциация по когнитивно-поведенческа психотерапия (БАКПП). Сертифициран инструктор към институт Gordon Training International (GTI) – България по програмата "Трениране на Успешни Родители". Частна практика – индивидуално и семейно консултиране, работа в групи. Майка e на близнаци, момчета.

Силвия Стоянова е магистър по "Клинична и консултативна психология", обучена е във "Фамилна и брачна терапия". Съчетава разнообразие от подходи, за да помага на клиентите си съобразно индивидуалните им потребности. Интересите ѝ предопределят и голяма част от биографията ѝ – работа с деца, семейства и групи. Към момента е психолог към Института по психология-МВР, където провежда индивидуални и фамилни консултации, интерактивни обучения в областта на себепознанието, комуникацията, екипната ефективност. Сертифициран инструктор по програмата "Трениране на Успешни Родители" на Томас Гордън.

Успешният родител е автентичен, открит, споделя своите нужди, споделя ценности. Основните ценности в теорията на д-р Гордън се изразяват в това, че детето има своите нужди, родителят има своите нужди и семейството като цяло има своите цели и нужди. Важно е да учим децата си да споделят, не да задържат. Така няма да има усещане за предателство или разочарование. Важно е също така първо да достигнем до себе си. Един от начините да го направим, е да се вгледаме каква е нашата водеща потребност.

За повече по темата вижте цялата лекция.

"Академия за родители" е безплатен форум за майки и татковци, които искат да направят информиран избор за образованието, възпитанието и здравето на децата си. Цел на Академията и съпътстващите я събития е да обедини бъдещи и настоящи родители, специалисти в различни области, неправителствени организации и компании около една обща идея – да отгледаме здрави, възпитани и умни деца. Следете страницата им във Фейсбук за актуална информация относно следващите издания на Академията. 

 

Абонирайте се за нашия бюлетин

Не пропускайте най-интересните ни статии! Регистрация
Коментари:
Последно от момичетата:


X

Регистрация

Пол
Град