Как минимализмът спаси майчинството ми
Момичетата от града
Снимка: pixabay.com

Продължаваме да ви представяме най-интересните теми от форума „Академия за родители“.

Още от дете съм имала странна връзка с вещите. Никога не съм успявала да се оправя в хаоса и да успея да сложа ред. Този външен хаос отразяваше вътрешното ми безредие. От време на време имах изблици на разчистване. Вадех всичко и изхвърлях купища ненужни неща. Но нямах вътрешен покой. Само това дълбоко усещане, че вещите ме затискат, задушават, отнемат ми енергията.

Когато през 2008 г. станах майка за първи път, нещата се задълбочиха. Не се справях с дома и домакинството, не се справях като майка, не се справях с живота си. Всичко беше пълен хаос, а аз бях потънала в жестока следродилна депресия. Ако се отдадях на вътрешния си свят, външният заминаваше по дяволите. Занемаряването на дома пък ме вкарваше още по-дълбоко в депресията, правеше ме още по-нещастна и неспокойна. Занимаех ли се с външния свят, затъвах още повече в депресивните си състояния и се завърташе един порочен кръг. Сякаш нямаше измъкване. Търсех си баланса, но не го намирах. Лутах се в отчаяни опити да бъда прилична домакиня, прилична майка, донякъде присъстваща съпруга и донякъде себе си. Тези безрадостни опити завършваха само с вината, че за нищо не ставам, в нищо не ме бива. 

Чрез опростяване и изчистване на жизненото пространство от излишното, даваме свобода на ума и чувствата, освобождаваме място за хубавите и важните неща в живота.

Все пак опитите ми да се справя адекватно със ситуацията, в един момент се увенчаха с успех. Намерих ефективни начини да се справя с депресията и постепенно започнах да подреждам вътрешния си свят. Това желание прерасна и в желанието да подредя и опростя средата, в която живея.

През 2011 г. настъпиха много промени в живота ми. Родих втория си син, преместихме се в друг град, купихме си собствен дом (и пак се преместихме), захванах се с нещо много интересно и непознато тогава в България. Всичко това поставяше пред мен нови предизвикателства и отново силната нужда да балансирам живота си. Така попаднах на минимализма и нещата започнаха да си идват по местата.

Минимализмът е философия, която поставя на преден план преживяванията и взаимоотношенията. „Използвай вещите, обичай хората, а не обратното.” В минимализма на повърхността стои освобождаването от ненужни и излишни вещи, от купищата неща, които пазим „за всеки случай”. Чрез опростяване и изчистване на жизненото пространство от излишното, даваме свобода на ума и чувствата, освобождаваме място за хубавите и важните неща в живота.

Много бързо забелязах ползите. От чисто практическа гледна точка

Има още 1 2

Абонирайте се за нашия бюлетин

Не пропускайте най-интересните ни статии! Регистрация
Коментари:
Последно от момичетата:


X

Регистрация

Пол
Град