Как да ексфолираме правилно кожата на лицето си
Момичетата от града
ексфолиране на лице
Снимка: Shutterstock

Една от важните предпоставки за красива и сияйна кожа е редовното и правилно ексфолиране. То представлява премахване на горния слой мъртви клетки, които се натрупват по повърхността на кожата. За постигането на добри резултати и избягване на нежеланите раздразнения е хубаво да знаем няколко тънкости за ексфолирането, които са съобразени с типа на кожата.

Нормална до мазна кожа

В случай че кожата ви не е чувствителна и не страдате от акне, можете спокойно да опитате механичния метод на ексфолиране. Най-подходящи са продуктите с абразивни частици, съобразени с вашия тип кожа. За напредналите специалистите препоръчват микродермабразиото. При него освен почистването на мъртвия слой кожа се постига и изсветляване на пигментните и възрастови петна, заличаване на фините бръчки и линии, както и на белезите от акне. В момента на пазара се предлагат разнообразни комплекти, които са подходящи за ползване в домашни условия, но лично аз никога не бих предприела подобна процедура сама.

Някои дерматолози препоръчват кремовете, които съдържат ретиноиди. Те предизвикват излющването на горния слой кожа, но не трябва да ги ползвате, без да сте се консултирали предварително със специалист. Аз съм ползвала крем, който съдържа ретиноиди, защото имам проблем с милиумите. От личен опит ще споделя, че трябва да сте изключително внимателни. Тези продукти се нанасят само вечер, в много малки количества и най-вече в проблемните участъци. В началото е хубаво да ги слагате през интервал от 2-3 дни, за 10-15 минути, след като сте почистили лицето. Освен това е важно да знаете, че кожата става много чувствителна и уязвима от слънчевите лъчи, което налага тяхното ползване само през зимния период.

Склонна към акне кожа

Никога не използвайте агресивни и механични методи за ексфолиране, защото ще предизвикате още по-голямо раздразнение. Вместо това започнете да прилагате продукти за почистване на лице, които съдържат гликолова или салицилова киселина. Редовното и правилно ексфолиране на склонната към акне и запушване на порите кожа е от изключителна важност. За съжаление, резултати се постигат много по-бавно и трябва да полагате постоянни усилия.

Склонна към тъмни петна кожа

Както вече писах по-горе, за пигментните и възрастови петна са подходящи ретиноидите. Освен това можете да пробвате и химическия пилинг, но трябва да сте изключително внимателни, когато избирате къде да ви направят тази процедура. И в двата случая е хубаво предварително да се консултирате със специалист и да не се подлагате на този метод, ако не сте сигурни в салона.

Не забравяйте, че и двата подхода за ексфолиране са малко по-агресивни и трябва да сте внимателни. Едно от най-важните неща е да ползвате слънцезащитни продукти след подобни процедури.

Суха и чувствителна кожа

Ексфолирането на сухата кожа е задължително, защото това подпомага регенерацията, улеснява възстановяването и предотвратява загубата на влага. За този тип кожа са препоръчителни по-леките, щадящи формули.

След всяко ексфолиране е задължително да хидратирате много добре кожата си, като нанесете богат хидратиращ крем или овлажнител за лице.

Абонирайте се за нашия бюлетин

Не пропускайте най-интересните ни статии! Регистрация
Коментари:
Последно от момичетата:


X

Регистрация

Пол
Град