"Изведнъж"
Боян Атанасов
Снимка: www.imdb.com

"Синемакс" продължава да излъчва ново германско кино (което не се показва и по родните фестивали, иначе разнообразни и богато застъпващи различни национални кинематографии). "Изведнъж" е третият филм на Азли Йозге, с оценка 6.7 в IMDb и с престижната награда от Берлин "Лейбъл Европа Синемас".

След диво парти Карстен (Себастиан Хюлк, откритие), сух и върлинест младеж с хлътнали бузи, тясно лице, рядка брада и очи като стафиди, и Анна (Наталия Белицки), загадъчна, непозната жена от Изтока, интересна и привлекателна, остават сами. Явно имат някакви планове, но тя колабира изведнъж и умира, а той, вместо да позвъни за линейка, паникьосан тича до съседна клиника, която се оказва затворена. Фатално ли е било закъснението?...

Пред нас като феникс от бушуващ пожар се ражда едно чудовище, което вече има и легитимно оправдание за злото...

Животът на Карстен се сгромолясва. Съдят го за причиняване на смърт поради небрежност. Приятелката му Лаура (Юлия Йенч), арийска бледа красавица, пищна блондинка, го изоставя (партито е било в нейния апартамент, който той споделя) под давление на общата приятелка Юдит (Луизе Хайер), враждебна, но пряма и честна грозновата и смугла брюнетка. В службата (престижна, щедро платен чиновник) го понижават и преместват на унизителна работа. Баща му, известен адвокат и стълб на обществото, строг и скован лаконичен педант, взискателен и безчувствен, го игнорира и наказва. Психическият товар е непоносим.

Оказва се, че Анна не е познавала никого от присъствалите и не е ясно как се е озовала на купона. Имала е астма. Алкохолът, примесен с лекарства, е бил противопоказен за нея и най-вероятно е довел до смъртта й (нещастен случай или самоубийство?). Била е семейна с дете. Съпругът й Андрей (Саша Гершак), мургав, мрачен и мълчалив отмъстителен и обиден етнически руснак с каменно лице, и майка й, съсипана и вцепенена от мъка, са завели граждански иск за много пари.

Искрено съчувстваме на Карстен и следим емоционално завладяни интригата. Съпреживяваме огромния натиск, на който е подложен, обърканото му лутане, предателствата на околните, тяхното дистанциране и нямо обвинение, необяснимото му предварително осъждане и демонизиране, изолирането му като прокажен или заразно болен в карантина... До самотна екскурзия в планината, една среща с Андрей и друга с Юдит, при които лека полека невярващо се отърсваме от илюзии и заблуди. Пред нас като феникс от бушуващ пожар се ражда едно чудовище (това винаги крие мрачна красота), което вече има и легитимно оправдание за бъдещото (и вече настоящо) зло, с което ще засипе околните, по презумпция виновни.

 

Боян Атанасов е жива софийска легенда, човек на живота, на киното, на театъра, на музиката. Само който не го познава, само той не се е впечатлявал от неговите енциклопедични знания в гореизброените области и не само в тях. За наша радост Боян има собствен блог, статии от който публикуваме при нас с неговото любезно съгласие. Останалите му титанични материали можете да откриете тук.

Абонирайте се за нашия бюлетин

Не пропускайте най-интересните ни статии! Регистрация
Коментари:
Последно от момичетата:


X

Регистрация

Пол
Град