Италиански дни: Разходка с лодка по езерото Комо
Елена Миланова

„Дано ми Бог даде тук аз да доживея последните си дни, далеч от роден край...”

 

Това е изписано на паметната плоча на големия ни поет Пенчо Славейков на стената на дома му в Брунате, селце по хълмовете на езерото Комо. Бог чува и отговаря на това му желание по един благословен начин. Славейков е угаснал тихо в една вила наблизо – Bellavista, вилата с красивата гледка.

Езерото Комо е може би най-красивото място, което съм виждала в Италия. И знам защо е така, знам точно какво ме впечатлява там – красиви гледки има навсякъде, но тук едни други хора от едни други времена са изразявали суетата си, възприемайки природата като артистично творение. Самите вили, които обрамчват крайбрежието на езерото, не са пищни дворци – нито градежът с камък, а най-малко пък застрояването е било приоритет. Аристократите, кардиналите и богаташите, които са строили, сякаш са се стремили към сливане с това творение – езерото и зелените му хълмове. Доказателството за това намирам в градините и парковете, в които невидими маниакално подострени ножици и креативна мисъл са се намесили на всеки сантиметър около вилите със съзнанието, че колкото и да се стараят, единственото, което могат да направят, е да се опитат да загладят ръбовете между своето творение и божието. А това е моето определение за аристократизъм.

Разбира се, всеки преживява местата, които посещава, по свой собствен личен начин и няма никаква гаранция, че ако отидете на езерото Комо, ще видите и усетите същото, което и аз. На един му е топло, на друг сандвичът му е студен, трети се задъхва по хълмовете, а четвърти просто е в погрешната компания. Но мога да се опитам да ви помогна да застанете на моя страна.

Езерото Комо е ледниково и има много странна форма на обърнатa буква „V” с удължена заострена част. Общата му площ е 146 кв. км. Казвам го, защото е невъзможно за един ден да се види кой знае какво. За да разберете защо наричат езерото Комо „най-красивото езеро в света”, трябва да се опитате да усетите именно смесването на аристократичната среда с природната и онзи микроклимат, който прави Комо и до ден днешен едно ексклузивно място, привличащо и аристократи, и обикновени милионери като бизнесмени и холивудски звезди например.

Ако имате малко повече време, ви препоръчвам да видите две от вилите откъм брега, а останалите – откъм самото езеро. Затова разходка с лодка е най-качественото преживяване, което можете да си подарите.

Вила „Карлота” е известнa с колекциите художествено изкуство и огромната ботаническа градина по хълма над нея. Градината е в бароков стил и е забележителна със своите 150 вида азалии и рододендрони. Дори да не улучите период на пълния им цъфтеж, в градините могат да се видят стотици други растителни видове – тропически, огромни камелии, палми, кедри, градина с бамбук и т.н. Над вилата пък са накацали къщи, а пред нея се разкрива една от най-красивите гледки към широката част на езерото и екслузивния полуостров Беладжо, над който на хоризонта се виждат скалистите склонове на Гринье.

Вила „Балбианело” има любопитна история. Целият полуостров (Лаведо), до носа на който се намира вилата, през 1787 г. е закупен от кардинал Анджело Мария Дурини (с пари на църквата, разбира се). Дотогава там е имало францискански манастир. След него вилата наследява племенникът му, а след още няколко собственици тя е изоставена за 30 години, докато американецът Бътлър Армс не я купува. Той реновира пищния интериор и разкошните градини около нея. Пътят до вилата преминава през терените на кардинала – непокътнати гори и буйна растителност. Днес вилата е музей, собственост на фондация, занимаваща се със съхранение на обекти от културно наследство. Tук са снимани и сцени от доста филми (като втория епизод на „Междузвездни войни” например).

Качването на лодка за разходка е елементарно. За нашата отидохме до Менаджо т.е. откъм по-широката част на езерото. Времетраенето е въпрос на възможности, но лично аз мисля, че един час е много малко. За два часа се вижда около половината на едното рамо на езерото. Момчетата, които дават лодки под наем на самата алея край езерото, запознават и с препоръчителен маршут, така че да не се пропуснат основните вили по рамото от страната на Менаджо, които са и най-известните: Villa La Gaeta (тук и във вила Balbianello са снимани сцени от „Джеймс Бонд: Казино Роял”), Villa Carlotta, Villa Balbianello, остров Комачина, Villa Melzi в Беладжо (която също е известна с прекрасните си градини, затова, ако можете, я посетете), Villa Serbelloni (собственост на Рокфелер), Villa Oleandra (собственост на Джордж Клуни, може да се види само откъм водата), Villa D’Este (днес разкошен петзвезден хотел), а в дъното на този ръкав е Villa Olmo, разкошна неокласическа вила, отворена за посещения. 

Времето на лодката минава изключително бързо! Накрая, когато слезете от нея, просто поседнете на някое кафене край брега – ако сте разбрали езерото Комо, ще си обещаете да се върнете пак.  

Абонирайте се за нашия бюлетин

Не пропускайте най-интересните ни статии! Регистрация
Коментари:
Последно от момичетата:


X

Регистрация

Пол
Град