Италиански дни: Увеселителният парк "Мирабиландия"
Елена Миланова

Мирабиландия е един от трите големи увеселителни парка в Италия, „покриващ” централна Италия. Другите два са Гардаланд в северна Италия и значително по-малкия Rainbow MagicLand около Рим. Мирабиландия се намира близо до гр. Равена на адриатическото крайбрежие и тази година навършва 25 години. Сред неговите десетки атракциони има някои, които са провъзгласени за най-високите, най-бързите, най-дългите или най-страшните в Европа или света.

Оставям настрана статистиките за височини, скорости и мащаб – впечатленията от парка могат да бъдат различни всеки път и зависят основно от възрастта, времето навън, дали сте попаднали там в много натоварен ден, колко се чака по опашки, колко мрънкат децата и какво ли още не. От моя опит с няколко посещения в последните 10 години и нулевата ми поносимост към всякакви люшкания, въртене, забързване и резки спирачки мога да споделя впечатленията на човек, който носи раницата и подава водата, кърпичките, държи портмонето, грижи се да е информиран къде точно е сладоледът, тоалетната и най-близката свободна пейка. Все важни неща, когато сте в увеселителен парк, ако сте с деца.

Първото ми впечатление тази година е, че към познатите ми атракциони и най-страшното нещо на света – скоростният влак Катун, който върти жертвите си с огромна скорост във всички посоки притеснително дълго, са прибавени нови зони и „въртележки”, които стават все по-агресивни. И се возят все по-малки деца, което вероятно е нормалното развитие при този тип забавления.

Има различни нови влакчета, чисто нов атракцион на ужасите, все повече се прибавят и водни атракциони  (независимо, че аквапаркът Мирабиландия бийч е отвъд оградата на Мирабиландия). Подновени са и спектаклите, които не са нищо особено, с изключение на един – на мястото на стария спектакъл „Полицейска акадамия” сега има нов „ Големи неприятности в Стънд сити”. Ако има едно място, което задължително трябва да се посети в Мирабиландия, това е този спектакъл, който се изнася два пъти дневно, където каскадьори с коли и мотори правят невъзможно шоу!

Както казах, не мога да споделя конкретни впечатления за нивото на моя адреналин в парка, но мога да споделя някои логистични и финансови аспекти от посещението в Мирабиландия.

Организацията на парка е перфектна, персонал, който е готов да се притече на помощ, има на всяка крачка. Има карти на входа и мобилно приложение с gps навигация. Приложението е доста полезно особено в частта "какво става в момента" – можеш във всеки момент да разбереш какво интересно има наоколо.


Не мога да нарека два дни в Мирабиландия евтини, особено, ако сте с повече от едно дете. Задължително купете билет онлайн, има отстъпки, както и пакети възрастни и деца. Ние взехме пакет за 2 възрастни и 3 деца за 122 евро за два дни в парка. Уловката е там – входът е двудневен, въпреки, че паркът се обхожда съвсем спокойно и за един. Вторият ден обаче се трупа и втора порция неизбежни разходи за храна, вода, захарен памук, сладолед, играчки, снимки от атракциони и пр. Естествено цените на всичко това са сериозно завишени. Вторият ден винаги се верифицира на излизане след първия, защото билетите са лични – теоретично не може да влезе друг човек на ваше място, въпреки, че, след като ни направиха снимки,  на втория ден ни провериха просто с баркод четец.

Според мен Мирабиландия може да предостави най-много на деца, високи над 140 см. За по-малките деца има различни варианти – забавно е, разбира се, помислено е и за тях с всякакви въртележки, влакчета, катерушки, както и зони за игра, но лошата новина е, че в повечето случаи по-малките деца, дори ако са на 8 години, трябва да са придружени на повечето атракциони. Ето защо възрастен със здрав стомах е напълно необходим, ако сте с по-малко дете.

Това, което намирам за скандално в парка е (много повече от това, че паркингът е платен),  че газираните напитки са обсебили всеки ъгъл и на пет автомата за газирани, енергийни напитки и студен чай (3 евро) има един, от който може да се купи вода (1,50 евро). В ресторантите и закусвалните водата струва 2,20 евро. Естествено няма как да лишиш децата си от вода и, след като си изпият бутилчиците, които си донесъл, едно голямо перо в разхода за Мирабиландия всъщност отива там, особено ако сте в дни с пикови жеги, каквито, разбира се, ние улучихме. 

В такива кошмарно топли дни няма много наплив от хора в парка. Опашките пред атракционите се минават сравнително бързо, а от вип-пасове няма абсолютно никакъв смисъл. Като се има предвид, че бяхме в събота и неделя, т.е когато вероятно е най-натоварено, не мисля, че опашките бяха проблем изобщо.

Повече от 5-6 часа в Мирабиландия през юли е мъчение, ето защо ние избрахме втория ден да отидем следобяд, а не от сутринта, което беше най-точния ход и го препоръчвам горещо на всички!Влязохме в 16:30 и стояхме до 22:30. Повторихме някои от атракционите от предишния ден, видяхме всички спектакли (и разбира се отново каскадьорите с коли!), разходихме се спокойно до най-закътаните ъгълчета на парка и завършихме с вечерния спектакъл „под звездите” – музика, танци, фойерверки, холограми и тн.  

Виенското колело е най-високото в Европа, така че си заслужава да се качите, за една панорамна гледка за финал. То, прочее е и гвоздеят в програмата на спектакъла в 22:00 ч., за който, ако имате сили, също препоръчвам да останете. 

 

 

 

Абонирайте се за нашия бюлетин

Не пропускайте най-интересните ни статии! Регистрация
Коментари:
Последно от момичетата:


X

Регистрация

Пол
Град