Историята на спиралата – легенда за едно момиче и една любов
Елица Павлович

Вече никой не знае и не помни дали тази история е истина, но днес, точно сто години по-късно, изглежда толкова романтично да вярваме, че спиралата за мигли е измислена в името на любовта.

През 1914 година Т.Л. Уилямс бил на 19 години, студент, и от всички хора на света най-много обичал сестра си Мейбъл. Тя била симпатично момиче, но безцветна, веждите и миглите й били абсолютно руси и приятелят й Чат често се заглеждал по други момичета и дори се влюбил сериозно в едно от тях. Докато наблюдавал нещастната Мейбъл, която се опитвала с помощта на сажди от печката да потъмни очите си и да ги направи по-изразителни, Т.Л. Уилямс решил да й помогне и в лабораторията си забъркал нов, съвсем революционен продукт на базата на вазелин – спирала за мигли.

Легендата твърди, че Мейбъл се омъжила щастливо, а брат й кръстил новия продукт с нейното име и вазелина, основната съставка – така се родило името Maybelline. Спиралата тогава била суха и се нанасяла с мокра четчица. Отначало Т.Л. Уилямс я продавал по пощата, но след това измислил далеч по-сигурен начин за реклама -  като привлече актрисите за свои рекламни лица. Така спиралата стигнала Холивуд и вече нямало момиче, което да не иска този продукт. Впрочем, актрисите въвели модата да се гримират само миглите над очите, защото долните хвърляли сянка и на екрана изглеждало грозно.

Историята на спиралата продължила, но тази на любовта – не. Продажбите на спирала за очи донесла на Т.Л. Уилямс огромно богатство, но не му донесла щастие. Той бил принуден да се ожени, осиновил дете, а всъщност 35 години живял с партньора си Емъри Шейвър. Двамата купили вилата на Рудолф Валентино и засадили наоколо огромен парк, за да се скрият от хорските очи. По тази причина Т.Л. Уилямс бил принуден да продаде бизнеса си и да прекара последните си години в усамотение.

Много други известни имена в козметиката допринесли в разработването на формулата на спиралата – Римел, Макс Фактор, Хелена Рубинщайн. Но спиралите на Maybelline били толкова популярни, че десетилетия наред фирмата се издържала само благодарение на тях. Едва през 1996 година, когато компанията била купена от L’Oreal, към декоративната козметика се добавили и много други продукти. Но и до днес във всяка спирала на Maybelline има мъничко легенда.

Абонирайте се за нашия бюлетин

Не пропускайте най-интересните ни статии! Регистрация
Коментари:
Последно от момичетата:


X

Регистрация

Пол
Град