Голямата полза от малките пазари
Елена Миланова
Фурна "Квартална"

Едно от любимите ми неща е да започвам сутрините си в почивен ден с разходка до фермерски пазар. В София вече има няколко, като съвсем наскоро и пред Kaufland в "Младост" 3 беше открит такъв. Много се надявам той да се превърне в постоянен, защото имам нужда от тази глътка свеж въздух, от нещо различно, от завръщане към естественото. Пазарчетата са като зелено островче природа в големия град, там всичко ми е толкова интересно...

Ферма "Ярлово"

Фермерските пазари са семпъл и прекрасен начин да откривам нови продукти, да почерпя вдъхновение за нови ястия, да усетя отдавна забравени аромати и вкусове или да опитам нещо, което дори не съм и предполагала, че съществува. Там научавам повече за храната, при това от самите хора, които я произвеждат.

Манастир "Благовещение"

Мога да опитам да ви убедя, че си заслужава да обърнете внимание на фермерските пазари не само за да се насладите на съботната си разходка. Затова си набелязах и четири аргумента. 

Биоферма "Поляна"

1. Героизмът на фермерите производители. Тези хора се борят и работят здраво, за да доставят продукти, получени чрез естествени процеси на производство. За това те получават лицензите си по строги и много високи стандарти. Ако има зона от хранително-вкусовата промишленост, която е наблюдавана най-изкъсо, то това вероятно са именно тези малки играчи. Те се отнасят с такава обич и отдаденост към труда и продукцията си, че няма как да не спечелят безусловното ми доверие. 

Манастир "Благовещение"

2. Грижата и уважението към земята и ресурсите. Фермерите знаят, че ако искат да имат устойчив успех, трябва да се грижат за земята си. Тъй като не желаят да я унищожават с химическо третиране, те следват хилядолетното ноу-хау на естествената ротация на култури – това значи, че ако през дадена година на едно място е имало една култура, на следващата година там ще има друга. Резултатът е, че те доставят много високо качество естествена продукция, но в неиндустриални количества.

3. Без химия. Грижата, която малките биосертифицирани ферми полагат, изключва химизиране и индустриализиране на производствения процес. Всичко се случва по-бавно, но резултатът си заслужава. Опитайте някоя селска пилешка супа от пасищно пиле или сочна ябълка от двора на село и ще разберете за какво говоря.

Чифлик "Ливади"

4. Чарът на непредсказуемото. Неиндустриализираните продукти се произвеждат по стари, често трудоемки технологии и поради тази причина може да изглеждат несъвършени. Някой тегел не е съвсем прав или пък днес кокошката не е пожелала да снесе яйце – това всъщност е чудесно, защото е естествено. Всичко в природата е свързано, ние не сме господари на нищо в този свят, а сме част от нещо велико. А това е смирението, от което имаме нужда, за да дадем на децата си по-добро място за живеене, нали?

Чифлик "Ливади"

Ако съм успяла да ви убедя да отскочите до фермерски пазар, то не забравяйте, че в събота пред Kaufland в "Младост" 3 ще ви очакват десетки български производители, които нямат търпение да си поприказват с вас и да ви представят продукцията си! 

С подкрепата на Kaufland

Абонирайте се за нашия бюлетин

Не пропускайте най-интересните ни статии! Регистрация
Коментари:
Последно от момичетата:


X

Регистрация

Пол
Град