"Гневът и гордостта", Ориана Фалачи
Селина Йонкова

Починалата през 2006 година, известна италианска журналистка и писателка Ориана Фалачи пише "Гневът и гордостта" под напора на силни и неовладени емоции, непосредствено след трагичният атентат на 11. 09 срещу кулите близнаци в Ню Йорк и Пентагона във Вашингтон.

Тази пламенна, гневна, наречена от самата авторка "проповед" е първата прочетена от мен нейна книга.

Досега съвсем съзнателно избягвах творбите й, защото за мен тя е твърде крайна, сякаш крещи, а виковете не са нещо, което да ме вдъхнови.

Сега, вече прочела книгата, признавам, че съм съгласна с много от казаните в нея на висок глас неща. Въпреки това този призив за отпор на заплахата от свещената война, поведена срещу нашия свят от синовете на Аллах, не можа да окаже същото смразяващо и мобилизиращо ме към отпор въздействие, които оказаха едни тихи, напоително кротки в своя изказ, художествени творби на Орхан Памук, като "Сняг" и "Странност на ума". Това е. 

И все пак, ние хората сме различни и както според Ориана Фалачи се изразявала нейната майка - точно в многообразието е прелестта на света ни - така че, давам си сметка, че "Гневът и гордостта" е много необходима книга. Тя е като онези тревожни камбани, призоващи да застанем смело и да защитим начина си на живот и ценностите, на които държим, защото нито компромисът, нито бягството са решение.

Абонирайте се за нашия бюлетин

Не пропускайте най-интересните ни статии! Регистрация
Коментари:
Последно от момичетата:


X

Регистрация

Пол
Град