„Ето така я губиш“, Джуно Диас
Елица Павлович
Издателство Orange Books

Силно да любиш и мразиш… дали е благословия или проклятие? Джуно Диас е написал зашеметяваща книга, в която любовта и нейната липса са разкрити в абсолютните си крайности – заслепяваща, убийствена страст и саморазрушителна, яростна мъка.

Юниор, алтер егото на Диас във всичките му книги, е архетип на доминикански мъж – не че изобщо познавам някой такъв, но след тази книга е невъзможно да си представя доминиканците по друг начин. Юниор има типичната съдба на емигрант от Латинска Америка – пристига като дете в САЩ с родителите си, баща му и майка му работят най-ниско платената работа с надежда да изучат децата си. Кварталът, училището, приятелите – всичко е доминиканско, така че много хора от общността така и не научават английски достатъчно, а амбициите на момчетата рядко стигат извън салона за бокс или бейзболното игрище. Момичетата забременяват още в гимназията и повечето деца са обречени да повтарят нерадостната съдба на родителите си отново и отново. Доминиканската република – родината, потънала в корупция и отчайваща мизерия – е като далечен рай, бленувана земя, в която повечето емигранти така и не се връщат дори за кратко гостуване. Не можах да не си помисля как в тъжния си живот тези хора носят толкова романтичен образ на родината и колко различно е това за българите в чужбина. Но това е отделна тема. 

Юниор и семейството му преминават през всички изпитания, отредени за бедните латиноси – изневери, липсващ баща, лошо образование, болести, нещастия, махленски клюки и почти несъществуващ шанс за промяна. Самият Юниор успява да промени живота си и да стане успешен писател, но не и да промени съдбата си – обречен да страда сякаш вечно по изгубената си голяма любов, която сам е прогонил с изневерите си.

В букклуба с приятелките ми си говорихме, че по някакъв начин Джуно Диас ни напомня на Рейналдо Аренас и Педро Хуан Гутиерес – бардовете на Куба. Един свят, много малко напомнящ на нашия, но същевременно разбираем, интересен и покъртителен в своята страст и мъка. Страхотна книга, гореща като времето навън.

Абонирайте се за нашия бюлетин

Не пропускайте най-интересните ни статии! Регистрация
Коментари:
Последно от момичетата:


X

Регистрация

Пол
Град