Ердем, който обича цветята
Елица Павлович

Това е един от най-красивите магазини в Лондон. Бутикът на Ердем Моралиоглу е пълен с дрехи на цветя и там е лято целогодишно. Дори ако пристъпвате вътре от мрачното и влажно лондонско време, веднага ще ви стане цветно, пъстро и весело. Защото той – Ердем – е такъв – усмихнат, цветен, очарователен.

Роден в Канада, баща му е от малко градче в Южна Турция, а майка му от Бирмингам, малкият Ердем от дете се чувства не на мястото си. Вместо да играе хокей и да стане бойскаут, той се записва на курс по керамика. Родителите му тъгуват за Европа и майка му приспива Ердем и неговата сестра-близначка Сара с книги за художници и музеи, които и до днес вдъхновяват дизайнера. След колежа Ердем се записва да учи в Кралската академия по изкуствата в Лондон, но таксата за чуждестранни студенти е непосилна за семейството му. Тогава той печели пълна стипендия за обучение от Министерството на външните работи на Великобритания и до днес остава единствения студент в областта на изкуствата, на когото е давана тази стипендия.

Ердем Моралиоглу не е от дизайнерите, които експериментират с ексцентрични кройки или смахнати дрехи. Всичко, което прави е красиво, стилно, вечно. Точно по подобие на своя кумир Ив Сен Лоран – обърнете внимание на очилата на Ердем, с които той толкова напомня на младия Ив – това е нарочно търсен ефект. Още за първата си колекция през 2003 година, с която се дипломира в колежа по изкуствата, той специално отива с влака до Париж и купува на старо парчета дантели или изрезки от много скъпи платове, които комбинира с по-обикновени материи. Следват две години работа в Ню Йорк и през 2005 година Ердем се връща в Лондон и открива едноименната си модна къща.

От първата година на работата си като самостоятелен дизайнер и до днес, Ердем печели награди за мода всяка година и това му позволява да финансира бизнеса си сам, с получените от наградите пари, и да остане творчески независим през цялото време. Подобна свобода не е за подценяване – по този начин той има възможност да усъвършенства своята естетика и да експериментира свободно. А интересите на Ердем са само в една посока – природата. Той е напълно обсебен от цветята, те са основния мотив в колекциите му. Но тук изобщо не става въпрос за нещо като дрехи „на цветчета“. Цветята върху платовете и дантелите на Ердем са възпроизведени буквално, до последната жилка. Той непрекъснато експериментира с материите и текстила, за да може да постигне по-голям релеф на цветята и листата върху много деликатни платове. Също и пеперуди, птици - роклите му са красиви като картини.

В света на знаменитостите едва ли има жена с вкус, която да не обича Ердем и да не е носила дрехите му. Никол Кидман, Кристин Скот Томас, Сара Джесика Паркър, Кийра Найтли, която казва, че той е любимият й дизайнер за официални тоалети, защото винаги слага джобове на роклите си, а Кийра обожава този детайл. За отбелязване е, че Ердем е сред предпочитаните дизайнери на Кейт Мидълтън, а приятелката на Хари - Меган Маркъл - избра именно негова рокля за първото си официално появяване с принца.

Скоро цветните рокли на Ердем ще станат достъпни за всички нас, благодарение на сътрудничеството му с H&M. И в случая не става въпрос за това, че ще може на прилични цени да си купим нещо, което иначе е ужасно скъпо и го няма в България, а че ще се докоснем до дрехи, създадени с усет към романтиката, истинската женственост и красота. Не знам за вас, но на мен тези неща ужасно ми липсват в съвременната мода, така че нямам търпение!

Абонирайте се за нашия бюлетин

Не пропускайте най-интересните ни статии! Регистрация
Коментари:
Последно от момичетата:


X

Регистрация

Пол
Град