Епопея „Кухня от Икеа“
Левена Лазарова

Икеа е от тези прекрасни идеи, които с времето стават още по-добри благодарение на предприемчивостта и таланта на своите създатели. Помня времето, когато в България нямаше магазини на Икеа и пътувахме до Солун или Букурещ, за да можем и ние да станем част от онзи цивилизован свят, който пазарува в ужасно приятните им магазини и после вкъщи сглобява готини мебели със скандинавски дизайн. Икеа са известни обаче не само с това, еднаква тежест компанията придава на обслужването, икономичността като философия, екологията, цялостното изживяване...

После откриха Икеа и у нас, аз истински празнувах и започнах да ходя там през ден и да мечтая. Наскоро имах възможност да обзаведа собственото си жилище и ето какво стана...

През миналото лято отидох за първи път в отдела за кухни, след предварително записан час. Седнахме с едно момче от екипа и сътворихме кухнята на мечтите ми. Излезе доста по-скъпа, отколкото си мислех и в най-мрачните си моменти, но пък, от друга страна, си беше мое произведение и точно такава, каквото си я исках.

Изчаках, преди да я поръчам, всъщност майсторите ми се забавиха с ремонта. Също така размислих и реших да променя кухнята малко. Изборът ми на бар в единия край щеше да прегради помещението и да го стесни визуално, затова реших да се откажа от него. Отидох отново, но този път попаднах при друг човек. Махнахме бара и отново направихме сметките. Помислих още малко и си насрочих час за поръчка. Поръчката направи трета служителка. И започнаха проблемите.

Основните моменти в закупуването на кухня от Икеа са планирането и монтажът. Проблемът е, че те се осъществяват от два различни не само екипи, но и фирми. Същото се отнася и до доставката. Тоест вие планирате кухнята в Икеа, поръчвате си доставка от друга фирма и монтаж от трета.

След като си поръчате монтажа (за който аз платих почти 500 лв.), служителката ви връчва лист с указания на какви изисквания трябва да отговаря кухнята ви – ток, вода, мерки и прочие. Логичният въпрос е защо с тези условия не ни запознават още при планирането на кухнята. Така или иначе вече сте я платили и единствено ви остава да се надявате, че всичко ще е наред.

При нас не беше. 

Половината от вратичките на шкафчетата бяха очукани и наранени при доставката. Аз обаче бях подписала протокол, че съм ги приела. Няма как да свалиш опаковките от огромен куп елементи и да ги прегледаш всички пред изнервените и бързащи носачи, нали?

Плотът не беше това, което исках. Явно момчето от отдел Кухни се беше объркало. Майсторите ме посъветваха да звънна в Икеа. Така и направих, оттам ми казаха, че ще трябва да разследват. Решихме да върнем плота сами и да вземем нов, само и само майсторите да не си тръгнат, докато тече разследването на Икеа. Закарахме го с наш транспорт, върнахме го и поръчахме доставка на новия плот за наша сметка. Докато траеха тези операции, майсторите си тръгнаха. Освен плота имаше и сбъркани вратички, които също смених.

Новият плот и вратички се появиха на следващия ден, майсторите – два дни по-късно. Извадиха плота и заявиха, че е по-къс, отколкото трябва. Също така имаше нова сбъркана вратичка – плътна вместо стъклена. Този път се обадих да дойдат да си вземат грешните неща. Пак започна разследване, през което една от служителките – иначе доста любезни, се опита да ми обясни, че това е защото съм правила промени в плана. При условие че промените в плана са правени със служител на отдел Кухни – човек, който трябва да е компетентен да съобрази до какво води всяка промяна и да съобрази поръчката спрямо нея.

Майсторите споделиха, че такива грешки стават по-често, отколкото трябва, и че в отдел Кухни работят хора, които никаква представа си нямат от естеството на работа. Изказаха се доста по-остро, разбира се. С цел оптимизация на работата бил назначен техен човек като координатор между двете фирми – Икеа и фирмата за монтажи. Аз такъв човек не видях. Вместо това отидох отново в Икеа, говорих с няколко служители, поръчах това, което майсторите ми бяха казали. Съгласихме се, че промяната на плана е изисквала различна дължина на плота и че това е трябвало да го съобрази служителят им.

Отново доставка, отново посрещане, отново идване на майсторите. В навечерието на Коледа имах кухня. На излизане майсторът с половин уста ми поиска 15 лв. за монтажа на пералнята, който не бил сметнат в общата сума.

Има още 1 2

Абонирайте се за нашия бюлетин

Не пропускайте най-интересните ни статии! Регистрация
Коментари:
Последно от момичетата:


X

Регистрация

Пол
Град