Бабата на Супермен и Батман
Елица Павлович
Wikipedia

Супергероите може и да са мъже, но преди много години ги измислила една жена с голямо въображение и отличен стил – баронеса Ема Орци, авторката на първата поредица за супергерой в света.

Баронеса Ема или Емушка Орци се родила през 1865 година като дъщеря на композитор и херцогиня. През 1880 година семейството й се преселва в Лондон, притеснено от селските въстания в родината. В Англия Ема учи в художествено училище, където се запознава с бъдещия си мъж. Двамата живеят повече от 50 години заедно и се обичат много, макар че животът им не е винаги лесен. Ема успява да роди само едно дете, а парите изобщо не стигат, затова тя започва да работи, първо като помощничка на мъжа си с преводи и илюстрации, а след това се пробва да пише романи.

През 1903 година се ражда тази история за богаташът – женкар, който се облича изискано и се интересува само от себе си, а тайно носи маска и е спасител на онеправданите. Не, това не е Брус Уейн или Батман, това е сър Пърси Блейкъни или „Червеното Огнивче“ – на цветето Огнивче Ема кръстила своя герой. Мисията му била да спасява френските аристократи след революцията. Сър Блейкъни дори си имал прототип – това бил двойният англо-френски шпионин Луи Баяр, който се занимавал със същото.

Романът за Огнивчето нямал голям успех, но едноименната пиеса се играла на лондонска сцена години наред и била преведена на много езици. Историята може и да била измислена и неавтентична, но била пълна с романтика и загадки, а това много допадало на публиката. Скоро последвали и продължения и Огнивчето станал герой на цели 12 книги. Много от тях били филмирани. И ако си мислите, че има прекалено много серии на „Спайдърмен“, то Огнивчето бил толкова популярен, че станал герой на цели 18 филма!

Това бил първият супергерой и той станал част от масовата култура. След него и от него се родили Зоро, Спайдърмен, Батман. Баронеса Орци била автор и на първата книга за жена-детектив.

Сега нейното име вече не е известно като някога, а героите от книгите й са безнадеждно остарели. Важното е, че първият супергерой в света се родил във въображението на една жена. Защото – то е ясно – зад всеки супермъж стои жена.

Абонирайте се за нашия бюлетин

Не пропускайте най-интересните ни статии! Регистрация
Коментари:
Последно от момичетата:


X

Регистрация

Пол
Град