"Елизабет, кралицата": Различната биография
Бела Чолакова
Издателство "Еднорог"

Някои хора смятат, че да си със знатно потекло, означава целият ти живот да е уреден, да нямаш проблеми и каквито и да било трудности. Но не бива да забравяме, че всяка привилегия в живота върви заедно с отговорност; че ничий живот не е напълно уреден и че няма човек, който да не се е сблъсквал с трудности. Дори и кралицата!

Историята на тази достойна, непоклатима, решителна жена не буди завист заради положението й, а напротив – възхита от силата и непоколебимостта, с която Елизабет II управлява. 

Много от нас обичат историческите книги, защото те ни пренасят в по-различни времена и ни дават възможност да се възхищаваме какви забележителни управници е имало навремето. А всъщност такива има и днес. Макар и монархът в наши дни да не притежава вече пряка политическа власт, той все още е символ, събирателен образ на нацията. Ако е на мястото си, той може достойно да представлява своя народ и да представлява същия този народ в очите на другите.

Елизабет II е един от тези достойни монарси, които няма да бъдат забравени и чиито имена ще са синоним на дълго и разумно  управление. Днешната кралица на Великобритания не разполага с властта на велики владетелки като Елизабет I или кралица Виктория. Затова пък е напълно достойна тяхна наследница по сила на духа, като човек, отдаден на народа си и поставящ чувството за дълг над всичко.

Стойностните истории са интересни и без да бъдат преувеличавани или изкривявани.

"Елизабет, кралицата" е изключително достоверно и почтено написана – нещо достойно за уважение във време, когато много журналисти и биографи се опитват най-вече да вадят на показ нечии кирливи ризи, а ако се налага – и да ги изфабрикуват, само и само да направят сензация. Сали Бидъл Смит залага не на евтините трикове, не на жълтата сензация, а представя много неща, например това да се опитваш да предпазваш семейството си, да отказваш да коментираш лични проблеми, да си винаги воден от чувство за дълг като качества, каквито реално са – добродетели. Тя доказва, че не е нужно да си измисляш пиперливи истории, да търсиш винаги конспирации или да избереш за описание обект, който само предизвиква скандали, за да напишеш изключително интересна биография.

Защото стойностните истории са интересни и без да бъдат преувеличавани или изкривявани.

Още от началото авторката подчертава, че зад загадъчната, изпълнена с достойнство фасада на кралицата стои една напълно непозната жена: "Елизабет II е едновременно най-публичната и най-загадъчната личност в света и предизвикателството пред мен се състоеше в това да покажа скритата й страна, обяснявайки как се е справяла с публичната си роля; да я изобразя от различни ъгли, в много различни обстановки, заобиколена от значителен набор от персонажи."

Сали Бидъл Смит ни показва жената, която остава скрита от очите на широката публика – невероятният й артистизъм, спонтанност и ярък темперамент. Авторката ни поднася хиляди любопитни факти като това, че Елизабет винаги кара без предпазен колан, че никога не е давала интервю за медия, че никога не е оформяла веждите си, че няма паспорт и не може да гласува; че Нелсън Мандела е един от малкото, които са си позволявали да се обърнат към нея просто с "Елизабет", както и че единственият човек на света, който се отнася към кралицата като към човешко същество, е съпругът й принц Филип.

В същото време това е книга, даваща ни богат поглед в чисто исторически и политически план. Авторката не се е съсредоточила единствено върху чисто любопитните факти в живота на кралицата. Напротив, портретът на един съвременен монарх не може да не включва портрет на неговата империя. В книгата са разгледани много от ключовите събития от съвременната история на Великобритания, защото животът на кралицата е неразривно свързан с този на Великобритания и има влияние както върху цяла Европа, така и върху целия свят.

Това е най-ценното в тази биография – че ни показва пълноценно живота на най-емблематичния съвременен монарх, образа, който кралицата трябва да представя пред обществото, лицето на непоклатим управляващ и в същото време темпераментна и жизнерадостна жена, която със сигурност се разкрива само пред малцина. Това ни кара да се чувстваме привилегировани, а и да осъзнаем кои са качествата, благодарение на които една личност може да бъде причислена към истинския елит на обществото – когато то има такъв.

Абонирайте се за нашия бюлетин

Не пропускайте най-интересните ни статии! Регистрация
Коментари:
Последно от момичетата:


X

Регистрация

Пол
Град