Елинор Рузвелт: Големите умове обсъждат идеи, средните умове обсъждат събития, малките умове обсъждат хората
Елена Миланова
Елинор Рузвелт

Едно от нещата, които мразя в политиката, е заиграването с идеята за бащата и майката на нацията. Управляващите са наши слуги, не са ни родители. Те са наш съзнателен избор. В зависимост от това колко е мъдър този избор, те или ни издигат като общество и личности, или ни държат в калта, защото имат полза от това.

Елинор Рузвелт е от първите – американски политик, дипломат, активист, писател, публицист, правозащитник, майка на шест деца и, разбира се, най-дълго служилата като първа дама на САЩ. Не се сещам за друга фигура, която би могла, ако е необходимо, да се впише в понятието "майка на нацията". Както и за друга, която е заслужавала да бъде президент на САЩ десетилетия преди Хилъри Клинтън.

Елинор е племенница на президента Теодор Рузвелт. Среща се с петия братовчед на баща си, Франклин Делано Рузвелт, във влака. Двамата се влюбват. Майката на Франклин прави всичко възможно да ги раздели, като дори го изпраща зад граница, но любовта е любов, а думата – хвърлен камък. Дълъг и плодотворен живот следва от решението им да се оженят в много трудни времена и да служат в четири президентски мандата.

Като първа дама Елинор Рузвелт е пионер по отношение на редица неща. Тя прави собствени пресконференции, списва ежедневна колонка във вестник, пише всеки месец материали за списание, води седмично радиопредаване, изнася реч на националния партиен събор, пътува, за да дава кураж на войниците през войната, председател е на комисията по човешки права на ООН след войната, отправя апели от името на Червения кръст, застъпник е за правата на жените, работи против расовата дискриминация и т.н. 

Животът и дейността ѝ са описани в километрични библиографии. Самата тя е написала автобиография със семплото заглавие "Автобиографията на Елинор Рузвелт". Днес в популярната култура тази жена е редовно цитирана с някои много известни нейни мисли, малка част от които подбрахме по-долу.

 

"Хората израстват чрез опит, ако приемат живота честно и с кураж."

 

"Големите умове обсъждат идеи, средните умове обсъждат събития, малките умове обсъждат хората."

 

"Не е достатъчно да говориш за мира. Трябва да вярваш в него. И не е достатъчно да вярваш в него. Трябва да работиш за него."

 

"Задължително трябва да правите нещата, които мислите, че не можете!"

 

"Ако не си приятел на себе си, не можеш да бъдеш приятел с никой друг на света."

 

"Бъдещето принадлежи на тези, които вярват в красотата на мечтите си."

 

"Никой не може да те накара да се почувстваш по-долу, ако не му го позволиш."

 

"Не е честно да искаш от другите неща, които не си готов да свършиш сам."

 

"Прави това, което чувстваш, че е правилно. Така или иначе ще бъдеш критикуван."

 

"Винаги помни, че не само имаш право да бъдеш личност, имаш задължение да бъдеш личност."

Абонирайте се за нашия бюлетин

Не пропускайте най-интересните ни статии! Регистрация
Коментари:
Последно от момичетата:


X

Регистрация

Пол
Град