Единбург – величие, шотландски гайди и Атина на север
Момчил Лазаров

Величественият Единбург, столица на Шотландия, е разположен на юг от залива Фърт ъф Форт на естуара на р. Форт, която се влива в Северно море. Той е една от големите световни туристически дестинации. Седалище е на шотландския парламент. Градът е един от основните центрове на просветление начело с Университета на Единбург, спечелил му прозвището „Северната Атина”.

За разлика от Лондон или съседния Глазгоу, в Единбург мъгла почти няма. Климатът е умерен океански със средни температури 4 градуса през януари и 16 през юли. Площта на шотландската столица е 260 кв.км. с население 468 070 жители. В града се изповядват католицизъм и англиканство.

Икономиката на Единбург, най-важният търговски и културен център на страната, включва отраслите химическа и фармацевтична промишленост, машиностроене (електроника), корабостроене и металургия. В сектора на услугите са застъпени главно банковото дело, застрахователният бизнес, туризмът.

Една от най-възхитителните столици на Европа дължи много от характера и очарованието си на своята най-представителна забележителност – Единбургският замък. Замъкът е символ на шотландската идентичност. В днешния си вид той представлява комплекс от сгради от различни епохи, извисяващ се над града от повече от хилядолетие. Първите постройки са издигнати през VІІ в. на мястото на келтска крепост. Името Единбург произлиза от шотландското наименование Дун Един („крепостта на Един”). Сърцето на гордата крепост е „Краун Скуеър” – малък площад на върха на хълма. От дясната му страна се издига Кралският дворец, бивша резиденция на шотландските крале, който впечатлява със своя суров и внушителен вид.

Замъкът бележи границата между Стария (на юг) и Новия град (на север). Старият град е запазил своя средновековен облик и привлича много посетители с прелестните си сгради, между които са Кралският музей на Шотландия (където се пазят кралските скъпоценности и Камъкът на съдбата), дворецът „Холируд” (официална кралска резиденция от 600 години), Музеят на уискито и катедралата „Сейнт Мерис”.

В Новия град можете да видите паметника, който е останал недовършен – Партенонът на Чарлз Кокърел, посветен на загиналите в Наполеоновите войни шотландци. Тук са също Шотландската национална галерия и Къщата на Градския регистър.

Най-привлекателната улица в Новия град е елегантната „Принсис”, където има многобройни търговски центрове. Това е една от малкото исторически улици в света, където сградите са построени само от едната страна.

Има още 1 2

Абонирайте се за нашия бюлетин

Не пропускайте най-интересните ни статии! Регистрация
Коментари:
Последно от момичетата:


X

Регистрация

Пол
Град