Дж. К. Роулинг за ползата от провалите в живота
Елена Миланова
Дж. К. Роулинг

 Откъс от речта на Дж. К. Роулинг пред завършващия випуск на "Харвард", 2008 г.

 

"Аз се провалих в епични размери. Изключително краткият ми брак колабира, бях без работа, самотен родител и бях толкова бедна, колкото можеш да бъдеш в съвременна Великобритания, без да си бездомен. Страховете, които родителите ми имаха за мен, и тези, които аз самата имах за себе си, бяха на път да се осъществят и по всеки възможен стандарт аз бях най-големият провал, който познавах.

Няма да стоя пред вас и да ви убеждавам, че провалът е забавление. Този период от моя живот беше мрачен и нямах никаква представа, че това ще бъде нещо, което после пресата ще представя като приказна развръзка. Тогава нямах представа колко дълъг е тунелът и за дълго време светлината в него беше по-скоро надежда, отколкото реалност.

Скалистото дъно се превърна в солидната основа, върху която изградих наново живота си.

Тогава защо говоря за ползите от провала? Просто защото провалът означаваше да се отърва от това, което не е напълно необходимо. Спрях да се преструвам пред себе си, че съм повече от това, което съм, и започнах да насочвам цялата си енергия в довършването на единствената работа, която имаше значение за мен. Ако бях успяла в нещо друго, може би никога нямаше да намеря отдадеността да успея в сферата, на която наистина вярвах, че принадлежа. Бях освободена, защото най-големият ми страх беше осъзнат и все още бях жива – все още имах дъщеря, която обожавах, една стара пишеща машина и една голяма идея.

Така че скалистото дъно се превърна в солидната основа, върху която изградих наново живота си. 

Това е истинският подарък – спечеленото по болезнен начин струва повече от всяка квалификация, която съм придобивала.

Може би никога няма да се провалите в мащабите, в които се провалих аз, но поне някакъв провал в живота е неизбежен. Невъзможно е да живееш, без да се провалиш в нещо, освен ако не живееш толкова внимателно, че в крайна сметка изобщо да не живееш – в този случай си се провалил по определение.

Провалът ми даде вътрешна сигурност, която никога не бих достигнала, взимайки изпити. Провалът ме научи на неща за мен самата, които никога не бих научила по друг начин. Открих, че имам силна воля и повече дисциплина, отколкото съм подозирала; открих също така и, че имам приятели, чиято цена е повече от цената на рубини.

Разбирането, че излизаш по-мъдър и по-силен от неуспехите, означава, че си завинаги сигурен в способността си да оцеляваш. Никога няма да опознаеш истински себе си или да сплотиш връзките си, докато не преминеш изпитанията на бедствията в живота. Това е истинският подарък – спечеленото по болезнен начин струва повече от всяка квалификация, която съм придобивала."

Абонирайте се за нашия бюлетин

Не пропускайте най-интересните ни статии! Регистрация
Коментари:
Последно от момичетата:


X

Регистрация

Пол
Град