"Друга представа за щастието", Марк Леви
Селина Йонкова
Издателство "Колибри"

Една чудесна кола стар модел, две жени, различни по възраст, съдба и представи за ценното в живота, но заедно по пътищата. Неизбежно в началото се сещате за незабравимия филм на Ридли Скот "Телма и Луиз". Марк Леви си е дал сметка за тази прилика и неслучайно една от героините му отхвърля възможността двете със спътничката й да са същите. 

Като оставим настрана филмовата история, тази от "Друга представа за щастието" е класическа и типично американска. Преливащите се една в друга Америки - тази от неспокойните години на борба за гражданските права на цветнокожите, антивоенните демонстрации, младежките вълнения, студентските демонстрации и окупации, полицейския произвол и насилие и сегашната, стремяща се към сигурност, предвидима рутина, спокойствие, модернизирана и забравила хипарското си минало.

Въпреки известната наивност и предвидимост този роман печели с носталгичната си тъга по изгубения стремеж към свободата. Кара ни да копнеем за пътя, сваления гюрук и развените коси, когато от радиото се носят звуците от тромпета на Майлс Дейвис. Всичко това с Брамс и елегантните дрехи не е в противовес, стига сърцето да пази в себе си желанието и готовността за приключение и доброта.

Абонирайте се за нашия бюлетин

Не пропускайте най-интересните ни статии! Регистрация
Коментари:
Последно от момичетата:


X

Регистрация

Пол
Град