Дъблин за момичета: Библиотеките
Елица Павлович

Дъблин винаги е добра идея, особено напролет, когато навсякъде цъфтят нарциси, градът е зелен и дружелюбен, а хората на "Темпъл бар" вече са на улицата, където се пее и крещи на воля.

Аз и приятелките ми не сме сред най-видните консуматори на бира и макар че се отчетохме с по един "Гинес", интересът ни по-скоро беше в други посоки. И нали сме от Неделния книжен клуб, обиколихме всички библиотеки.

Оказа се, че освен световноизвестната библиотека на колежа "Тринити" в Дъблин има още два музея, посветени на книгите, и те са не по-малко забележителни.

 

Библиотеката на "Тринити колидж".

Намира се в двора на самия колеж и не може да я пропуснете, защото пред вратата неизменно се вие опашка. Построена е между 1712 г. и 1732 г., а от 1801 г. насам получава безплатно копие от всяка книга, публикувана във Великобритания и Ирландия. Първата част от музейната експозиция е посветена на най-известното притежание на библиотеката – The Book of Kells – монашески препис на Евангелията и хроника за живота на Христос на повече от 12 века. Подробно и интересно е разказано за създаването на книгата и за писмеността изобщо в онази епоха – как се е правела хартията, какви са били мастилото и багрилата, какви шрифтове има, какви редакции по текста са нанесени, колко души се различават като автори и кописти. Факт е, че след повече от 1 200 години цветовете на илюстрациите са непроменени – изцяло с природни бои.

След това се преминава в прочутата зала на библиотеката, позната на всички от снимките. Дълга е над 65 метра, съдържа около 200 хиляди книги и честно казано, изглежда по-впечатляващо на снимка. Въпреки това особеният аромат на стари книги и страхотно подвързаните томове са впечатляващи, особено за любители. Към библиотеката има голям и хубав магазин за сувенири.

 

Националната библиотека на Ирландия

Построена е през 1877 г. и се помещава в много красива кръгла сграда. Приземният етаж е музейна част – безплатна както много от музеите на Дъблин – там в момента има изложба, посветена на живота и творчеството на Уилям Бътлър Йейтс. И всичко, което би могло да се научи за Йейтс, може да се научи от тази изложба – подробности за семейството му, за големите му любови, а и за по-малките, за времето, в което е живял, и разбира се, какво, кога и къде е написал.

Голямата читалня на библиотеката също е отворена за посещения – тя е действаща и вътре има хора, които работят, така че трябва да се пази тишина, но си струва да се види. Сградата е прекрасно оформена и отвътре, с прочута мозайка с картини по пода. Не мога да не отбележа, че тази библиотека има най-забележителната тоалетна в града – с мека мебел, огромни огледала и кът за почивка.

Има още 1 2

Абонирайте се за нашия бюлетин

Не пропускайте най-интересните ни статии! Регистрация
Коментари:
Последно от момичетата:


X

Регистрация

Пол
Град