Дъблин, парти столицата на Европа
Момчил Лазаров

Метрополисът Дъблин е столицата и най-големият град на зеления остров Ирландия, разположен в източната част на страната при вливането на река Лифи в Ирландско море. Той се радва на славата на един от най-красивите градове на света. Неповторимата атмосфера и богатата история разкриват пред посетителя величие и красота, способни да очароват и най-изискания вкус.

Този град е също модерен и младежки – 50% от населението е под 27-годишна възраст, и може да бъде определен като парти столицата на Европа. Самите дъблинчани имат славата на най-приятелски настроените хора на Стария континент. Повечето автентични барове от грегорианската епоха се намират в квартал „Ратгар” и несъмнено заслужават да бъдат посетени. От Дъблин произлиза една от най-прочутите бири в света – „Гинес”. В ирландската столица всичко е на разстояние, което може да се измине пеша.

Центърът е в южната част на града – там се намират сградите на държавните институции, музеите, галериите и старите културни паметници. Интерес представляват големият парк „Сейнт Стивънс Грийн”, любимото място на дъблинчани през уикенда; „Тринити колидж”, най-старият ирландски университет, съхраняващ над 200 000 книги и ръкописи; Дъблинският замък; катедралата „Свети Патрик”; комплексът „Фор Кортс”; Лейнстър хаус (седалище на парламента); Музеят на дъблинските писатели и Музеят на восъчните фигури.

Северно от река Лифи е улица „О'Конъл”, с очарователната си смесица от модерни молове и напомнящи за Дъблин от XIX век пазари. Тук е и Централната поща – сцената на Великденското въстание от 1916 г.

Дъблин е известен не само с грегорианската си архитектура и с многото си красиви площади, но и с великите си писатели.

Има още 1 2

Абонирайте се за нашия бюлетин

Не пропускайте най-интересните ни статии! Регистрация
Коментари:
Последно от момичетата:


X

Регистрация

Пол
Град