Даяна – модната история на една тъжна принцеса
Елица Павлович

Тази година се навършват 20 години от смъртта на принцеса Даяна. По този повод в Кенсингтънския дворец в Лондон за първи път пред публика са показани най-известните дрехи от нейния гардероб, като изложбата „Даяна: Нейната модна история“ ще продължи чак до 24 февруари 2019 г. Тоалетите са съпроводени с информация за събитията, на които са били носени, както и за дизайнерите. Това е една отлична възможност да се проследи еволюцията на стила на една от най-добре облечените жени на XX век.

Към момента на годежа си с престолонаследника на Великобритания Даяна Спенсър има само една своя собствена официална рокля. През първите години на брака си тя е скромна и се облича скучно, напълно по канона. Постепенно започва да открива себе си и своя стил. И като всяка жена с вкус тя не следва актуалните тенденции, а носи онова, което харесва и което й стои добре. Даяна е висока 178 сантиметра и носи 42 номер обувки. Благодарение на нея се връщат на мода обувките тип балеринки и ниските токове. Тя има широки рамене и тесен ханш, раменете й често са открити и не се страхува да експериментира с модели, немислими дотогава за членове на кралското семейство.

По времето, когато е омъжена за принца на Уелс, Даяна носи главно дрехи на британски дизайнери – Катрин Уокър, Брус Олдфийлд, Виктор Еделщайн. След развода тя открива европейските дизайнери като Versace, Chanel, Valentino. Даяна никога не приема дрехите като подарък от дизайнерите и винаги връща моделите, които те й изпращат. Носи само онова, което сама си избере.

Моят любим период от модната история на Даяна е след прочутата фотосесия за Vogue с Марио Тестино, когато тя дава разрешение на Сам Макнайт да прави с косата й каквото иска и той я подстригва съвсем късо. По онова време тя започва да носи главно рокли, повечето светли и тесни, като този делови стил, заедно с късата пепелява коса, я прави модел за подражание и до днес.

Ето историята на някои от по-интересните експонати.

 

Regamus, 1979

Това е единствената официална рокля, която Даяна притежава в момента на годежа си. Всички други дрехи за повода тя взимала назаем.

 

Emanuel, 1981

За първия си официален портрет във Vogue Даяна избира тази бяла блуза на никому неизвестните тогава дизайнери Давид и Елизабет Емануел. Изобщо Даяна обожавала белите блузи и през живота си купила лично поне 300, които държала в специална стая.

 

Bill Pashley, 1981

Прочутият костюм от туид, в който Даяна позира за снимки по време на медения си месец в замъка Балморал.

 

Victor Edelstain, 1985

През 1985 г. Даяна се появява на първите страници в медиите, след като танцува с Джон Траволта на прием в Белия дом. Тази рокля от тъмносиньо кадифе е една от любимите й.

 

Murray Arbeid, 1986

Голи рамене, асиметрична пола и две различни ръкавици: модният бунт на Даяна започва.

Има още 1 2

Абонирайте се за нашия бюлетин

Не пропускайте най-интересните ни статии! Регистрация
Коментари:
Последно от момичетата:


X

Регистрация

Пол
Град