"Чистота", Джонатан Франзен
Левена Лазарова
Издателство "Колибри"

Не бях чела нищо от Джонатан Франзен преди "Чистота", но сега смятам бързо да запълня тази празнина. "Чистота" е петият роман от американския писател и трети след нашумелите "Поправките" и "Свобода". Първо, това е изключително модерен роман, може би по-скоро заради темите, които третира - информационното общество, изтичането на информация, хакерството с мисия, обременеността на поколението на Стената и на неговите деца - милениалите. В същото време, по своята психологическа дълбочина, историческа достоверност, пълнокръвност на образите, развитие на фабулата и размах, "Чистота" може да се нареди сред класическите литературни образци.

Романът проследява съдбата на младата Пюрити, която търси истината за своята идентичност и своето семейство, нейните странни и обременени от миналото родители, и мистериозния Андреас Волф, дисидент от бившата Източна Германия, сега борец за осветляване на мръсните тайни на съвременното общество. Разделен на седем отделни части, романът показва различните гледни точки на своите герои, завърта ги във времето и пространството, събира ги и ги разделя в шеметен танц, който ни оставя на финала задъхани и леко тъжни.

Никой не може да избяга от съдбата си, от миналото, от себе си. Но в безкрайните опити да опитваш, се крият красотата и прогресът на живота.

Абонирайте се за нашия бюлетин

Не пропускайте най-интересните ни статии! Регистрация
Коментари:
Последно от момичетата:


X

Регистрация

Пол
Град