Бягство в Атина за напреднали
Елица Павлович

Да се прескочи до Атина за уикенда е чудесно приключение по няколко причини извън очевидната – чувствително по-приятните температури в студените месеци. Лежерният ритъм на жителите на града, приятните и предразполагащи заведения на "Плака", разнообразието от магазини, близостта на морето, дългите разходки и страхотните кафенета по покривите са достатъчни, особено като добавим, че цената на самолетния билет е по-ниска от тази за автобуса до Варна.

Основното запознаване с града, включващо обиколка на Акропола и съпътстващите археологически обекти, както и монументалния исторически музей, със сигурност изискват повече време от едно кратко пътуване за уикенда. Но ако като мен вече сте отметнали тази "задължителна" програма при предишните си посещения, Атина има и друго, по-нетипично и интересно лице, което си струва да се открие.

Съботният ден ни посрещна със съвсем неочакван и непредвиден в прогнозите дъжд, така че се наложи да се подслоним в най-близкото кафене. Бях позабравила колко уютни и по домашному непретенциозни са заведенията в Атина, с различни чаши и чинийки, с картонени кутии с игри, списания и вестници, симпатично украсени и гостоприемни. Човек може да си седи цял ден пред чаша фрапе и неизменната кана с вода и никой няма да го погледне нетърпеливо или да го подпитва "Ще желаете ли още нещо?", така обичайно в софийските заведения.

Темите за традиционната кухня и сладкишите ще прескоча, това е ясно за всеки, който поне веднъж е бил в която и да е част на Гърция. Все пак целият ден не може да мине само в ядене, така че ето три места, които със сигурност си струва да се посетят.

Музеят на цикладското изкуство е известен колкото с експозицията си, толкова и с разкошната сграда, в която се помещава. В момента музеят е домакин на изложба на Ай Уейуей. Това е не само първата изложба на знаменития китаец в Гърция, но е и първата му експозиция в археологически музей изобщо. Осем от експонатите са посветени и вдъхновени от кризата с бежанците, като Уейуей прекара пет месеца в Гърция миналата и тази година в непосредствен контакт с мигрантите.

Византийският и християнски музей е разположен във вила "Илисия", построена в тоскански стил, с китен двор и няколко свързани постройки, в една от които има гостуваща експозиция с икони от Третяковската галерия в Москва. Излишно е да обяснявам, че експонатите в този музей (според официалните данни те са над 25 000) са познати за нас и имат аналог в доста български исторически музеи. Различни обредни предмети, храмова утвар и икони. Толкова по-интересно е да се види как е организиран атинският музей – с размах, със самочувствие, интересно подреден, с подробни обяснения и акценти върху гръцките образци.

И любимият ми гръцки музей, който в събота работи до полунощ и предлага превъзходна храна и гледка на последния етаж, е музеят "Бенаки". По-точно това е основният музей от половин дузина музеи и архиви с името "Бенаки", разпръснати из цяла Атина. Основан в памет на Емануил Бенаки, известен политик и кмет на Атина, този музей предлага наистина изключителна експозиция, събрана по един критерий – всичко в него е удивително и красиво. От най-древните предмети и бижута, през статуите, религиозните артефакти, вотиви, носии и цели възстановки на интересни помещения, картини и мебели, всеки експонат е уникален и избран с любов и вкус. Това е сигурно най-прекрасното място за една съботна вечер, в съчетание с почивка на покрива за лека вечеря.

Толкова като за два дни – утешението е, че винаги можем да се върнем за още.

Абонирайте се за нашия бюлетин

Не пропускайте най-интересните ни статии! Регистрация
Коментари:
Последно от момичетата:


X

Регистрация

Пол
Град