Брюксел, столицата на Европа
Момчил Лазаров

Столицата на кралство Белгия, град Брюксел, с право може да се нарече и столица на обединена Европа. Той е разположен в географския център на Стария континент. Името Брюксел идва от старохоландския Bruocsella, което означава "блато" (bruoc) и "дом" (sella) или "домът в блатото"Брюксел е ситуиран на река Сена, но в чертите на града тя на практика не се вижда, тъй като е била покрита от белгийските инженери в периода на урбанизацията (втората половина на XIX в.).

Тук се намират седалищата на най-важните институции на Европейския съюз и щабквартирата на Нато. В нито един друг град не се срещат толкова политици и дипломати, както в Брюксел. Всяка държава изпраща тук свои посланици: в НАТО, в Европейския съюз и в Белгия. Ето защо в града броят им достига няколкостотин. Дипломатите се ползват от данъчни облекчения, затова наемите и цените в Брюксел са астрономически. Но самите жители на столицата на Европа се отнасят към това нашествие с присъщо и типично белгийско спокойствие.

Брюксел е седалище на Европейската комисия, на Съвета на ЕС и едно от работните места на Европейския парламент, на НАТО и Евратом; в града се говорят френски (валонски) и нидерландски (фламандски); 80% от вярващите са католици; паричната единица е евро; има два плавателни канала (Шарльороа и Вилебрюк), както и голямото летище "Завинтем". Най-значимите квартали са "Ило Сакре", "Саблон", Пон-дез-Ар (Хълмът на изкуствата), площад "Рожие", квартал "Леополд", Сенкантьонер, Лаекен.

Площта на столицата е 161,4 кв.км, населението наброява 140 000 жители, а градската агломерация – 1 012 258, от които 28% са чужденци. Гъстотата на населението е около 7000 жит. на кв.км, а най-високата точка е площад "Маду" (50 м), докато най-ниската е на 10 м под морското равнище.

Близо до града, на 18 км в южна посока, се намира местността Ватерлоо, където на 18 юни 1815 г. в своята последна битка френският император Наполеон е безпощадно разгромен.

Брюксел е известен с брабантските дантели. Това изкуство на дантелите се ражда в средата на ХV в.

Историята на Брюксел е динамична и интересна, градът се развива бързо. През ХІІ в. той забогатява от производството и търговията с канава. Жителите се замогват и започват да се грижат за вида на града си. Така в началото на ХV в. се полагат основите на прекрасния площад "Гран Плас", а Кметството, със своята висока камбанария, се нарежда между най-красивите готически постройки в света.

През вековете и годините старият конфликт между фламандското нидерланскоезично и валонското френскоезично население води до това, че в периода 1932 г.-1938 г. Брюксел се превръща в двуезичен: имената на улици, спирки на обществения транспорт и общините са дублирани на два езика. Под влиянието на по-развита по това време Валония градът все повече се "пофренчва" и преобладаващият по-рано холандски език отива на втори план.

През 1958 г. тук се настанява Европейската икономическа общност (предшественик на Европейския съюз). През същата година в Брюксел се провежда Световно изложение, за което е построен Атомиумът. През 1967 г. от Париж в Брюксел се премества и НАТО.

Заради разполагането в Брюксел на учреждения на Европейския съюз, НАТО и други международни организации повече от една четвърт от населението (27,1%) на града са чужденци.

Брюксел е най-големият икономически център на Белгия. По обем БВП на глава от населението Брюксел заема трето място сред европейските градове след Люксембург и централен Лондон. Най-голяма печалба принасят гастрономията и сферата на услугите. В града има голям брой финансово-кредитни институции. Силно развито е машиностроенето.

Сред несравнимите забележителности на Брюксел са:

Има още 1 2

Абонирайте се за нашия бюлетин

Не пропускайте най-интересните ни статии! Регистрация
Коментари:
Последно от момичетата:


X

Регистрация

Пол
Град