Броим дните до премиерата на „Чамкория“!
Десислава Найденова-Вичева
Снимка: Официален Фейсбук профил на Захари Бахаров

Да, с истинско нетърпение очакваме това вълнуващо събитие, което този месец ще се случи на сцената на Театър 199. Причините за това са няколко. 

Първо, защото ще видим Захари Бахаров в първия му моноспектакъл. Актьорът влиза в кожата на бай Славе, шофьор на омнибуса София-Чамкория-София. Героят се оказва въвлечен в някои от най-мрачните тайни на своето време. Тогава в България се борят две големи военнополитически групировки: Военният съюз, Демократическият сговор и ВМРО, от една страна, и Единният фронт, от друга.

Второ, защото постановката е по нова версия на романа. Преработеното от самия автор и съкратено до един том от 550 страници издание ще е налично в книжарниците до няколко дни, а ние сме любопитни за резултата. Милен Русков казва, че този вариант е значително по-добър, поради което именно той следва да се взима предвид при бъдещи литературни обсъждания и цитирания.

Според писателя Чамкория е символ на изчезналата България. В продължение на две години Русков е събирал материал за романа си. Ползвал е исторически книги за 20-те години на XX век, записани спомени на хора от онова време, архиви, тогавашни вестници, както и сегашни сайтове със стари снимки.

„Чамкория“ (2017) е четвъртият роман на Милен Русков след „Джобна енциклопедия на мистериите“ (2004), „Захвърлен в природата“ (2008) и „Възвишение“ (2011). Всички са издадени от ИК „Жанет 45“, а в момента в киносалоните в страната все още можете да гледате филма „Възвишение“ на режисьора Виктор Божинов. Лентата е явление в българското кино. 

Третата (но всъщност не и последна) причина, поради която сме нетърпеливи да гледаме този моноспектакъл, се състои в това, че ще видим България от 20-те години на миналия век и през погледа на един от най-добрите съвременни български режисьори – Явор Гърдев.

Премиерните дати на „Чамкория“ в Театър 199 са 26 и 27 декември. Следващите представления са на 28 и 29 декември.

Пожелаваме успех!

Абонирайте се за нашия бюлетин

Не пропускайте най-интересните ни статии! Регистрация
Коментари:
Последно от момичетата:


X

Регистрация

Пол
Град