Белоградчик и крепостта Калето
Момчил Лазаров
Снимка: Shutterstock

В продължение на милиони години край Белоградчик се създават причудливите и уникални форми на Белоградчишките скали. В пясъчника и варовика са се образували и над 100 пещери, богати на красиви образувания, пропасти и интересна фауна. Най-известната пещера е Магурата с дължина над 2 500 м. Самият Белоградчик е малък град в област Видин, Северозападна България, разположен в западната част на Стара планина в югозападното подножие на Белоградчишкия венец.

Белоградчишките скали се разпростират на приблизително 30 км дължина, 3 до 5 км ширина и до 200 м височина. Величествените скали имат различна форма и вид, поради което някои от тях са наречени Мадоната, Конникът, Монасите, Ученичката, Лъвът, Мечката, Адам и Ева, Замъкът.

Величествените скали имат различна форма и вид, поради което някои от тях са наречени Мадоната, Конникът, Монасите, Ученичката, Лъвът, Мечката, Адам и Ева, Замъкът.

Историята на Белоградчик води началото си от дълбока древност. Особените форми на Белоградчишките скали, често използвани за строеж на крепости и укрепления, привличат хора от много исторически епохи.

Т.нар. крепост Калето се намира южно от града, върху един гребен на Белоградчишките скали. Тя е уникално крепостно съоръжение с неправилна форма, чиито размери достигат около 15 м от стена до стена. Тук има следи от укрепления от Античността, от Българското Средновковие (т.нар. Горно кале) и от периода на османското владичество.

През XVIII в. в Османската империя е предприето строителство и заздравяване на крепостите на територията на днешна Северозападна България. Оттогава датира т.нар. Вътрешно кале. То продължава укрепителната система от тази от Средновековието в западна посока и се разполага на неголяма площ с високи каменни стени. Вътрешната порта е с оригинална форма и богата каменна пластика с нисък релеф.

Външното кале е построено през XIX в. и представлява четириъгълник с неправилна форма, в чиито краища са разположени два бастиона. Каменните блокове на крепостните стени са грубо изрязани (бойници) и са с височина над 4.5 м. В западния край на крепостта има голяма порта с опростен детайл.

Крепостта е ценен археологически паметник на България. След Освобождението Белоградчик се превръща в голям туристически център, привличайки много български и чуждестранни гости, като главната забележителност за тях са именно Белоградчишките скали. Богатата туристическа база и условия, местната кухня и гостоприемство превръщат Белоградчик в атрактивна туристическа дестинация.

Абонирайте се за нашия бюлетин

Не пропускайте най-интересните ни статии! Регистрация
Коментари:
Последно от момичетата:


X

Регистрация

Пол
Град