Две момичета в Банкок
Мина Котларова
Снимки: Авторът

Тайланд ми бе мечта от години. Особено Пукет. Предполагам, всяка от нас поне веднъж в живота си си е представяла себе си на приказните бели плажове от "Плажът".

Но преди да се отдадем на релакс и почивка, решихме да се гмурнем в неспирния живот на Банкок. След дълъг нощен полет от Дубай, леко разочарование при пристигането в хотела (снимките не отговаряха на тези от сайта за резервации, което явно е нормално за Азия), доста шумни съседи от строежа в близост и бързо презареждане на батериите край басейна бяхме готови за столичния нощен живот.

Първата вечер посетихме Cloud47 - руфтоп, разположен на 47-ия етаж в центъра на Банкок. Тук високите сгради са в изобилие, както и баровете с чудесни гледки, но имайки предвид дъжда, който освежи града по време на вечеря, решихме за по-сигурно да се спрем на заведение с покрив. А той по никакъв начин не ни лиши от страхотните гледки отвисоко!

Нощният живот в Банкок приключва сравнително рано - повечето заведения затварят в 1 ч. или в 2 ч. сутринта. В случая за нас бе добре дошло, тъй като искахме да станем рано и да прекараме повече време, разглеждайки града. Да, ама не. След като веднъж излязохме от хотела, срещнахме хаоса, който цареше по улиците. Не ни допуснаха да влезем в Кралския дворец, тъй като не бяхме облечени подходящо. На главния вход един мъж ни се развика: "Без секси облекло!", тъй като бяхме по къси панталонки и потници - беше адски горещо и влажно. 

След това се опитахме да вземем тук-тук до плаващия пазар, който искахме да посетим, но не успяхме да се спазарим. И изведнъж един симпатичен мъж в леко напреднала възраст, с малко зъби и идентификационен таг "Туристическа информация" се приближи до нас и предложи да ни помогне - бяхме две девойки, заобиколени от множество тук-тукаджии, пазарящи се за най-добра цена. Беше идеалният "спасител", който обаче в замяна се опита да ни продаде екскурзия до друг плаващ пазар, обяснявайки ни, че този, който ние искахме първоначално да посетим, е затворен в неделя. В действителност се оказа, че функционира само през уикенда. О, дори ни предложи специална отстъпка, тъй като неделя е "Денят на Буда".

В крайна сметка не посетихме нито един плаващ пазар в Тайланд. Бърза промяна на плана - успяхме да избягаме от всички тук-тукаджии и продавачи на изживявания и се скрихме в храма срещу Кралския дворец. Буквално само на няколко крачки от туристическата олелия, тук никой не ни крещеше, никой не ни продаваше нищо и успяхме да видим на живо как местните в действителност почитат Буда.

След като напуснахме храма (и се отдалечихме още повече от данданията около Кралския дворец), най-накрая успяхме да хванем такси, което ни отведе до друг уикенд пазар. Не си спомням името му и честно казано мисля, че е за добро. Беше огромен. Помещаваше се в няколко огромни шатри, без в действителност да съществува каквото и да било разделение на стоките. Така в един момент бяхме до щанд за тениски, а в следващия минавахме директно между масите на ресторант и се озовавахме насред щанд за обувки. И от всеки ъгъл някой се опитваше да продаде нещо - я фалшиви дизайнерски дрехи, я "Ролекс"… Беше изключително хаотично и умопомрачително изживяване, изпълнено с безброй аромати (не всички от тях приятни), толкова типични за Азия.

Следващата ни спирка беше търговският център MBK. На пръв поглед изглеждаше като нормален мол, но с една удивителна характеристика - можехме да се пазарим на воля! И беше климатизиран. О, също така разполагаше и с Burger King, което по тези географски ширини е синоним на щастие.

След като вечеряхме късно в хотела и дъждът този път не ни позволи да излезем, установихме, че в Тайланд съществува доста стриктен закон относно продажбата на алкохол в магазините. Искахме да си закупим бутилка вино и да пием по чаша на балкона, наслаждавайки се на дъжда, но тъй като беше вече след полунощ, нямахме тази възможност - очевидно продажбата на алкохолни напитки извън интервалите между 10-12 ч. и 22-24 ч. е забранена. А всички заведения в района вече бяха затворили.

Поне последният ни ден в Банкок премина плавно, много приятно и ползотворно. След бърза закуска се отправихме пеша към Кралския дворец. По пътя си срещнахме игриви катерички…

Посетихме Храма на Зората (Wat Arun).

Минахме покрай Гигантската люлка - висока 21 м, тя е един от най-забележителните религиозни символи на Банкок.

Строежът на Кралския дворец е започнал през 1782 г. по време на крал Рама I, основателят на династията Чакри, с цел да се превърне в кралска резиденция. Оттогава насам е най-важният архитектурен символ на Тайланд. До 1925 г. Кралският дворец е използван значително като кралска резиденция, а днес - само за церемониални служби. Поради тази причина "секси" облеклото (както ни се развикаха предишния ден) не е позволено и посетителите трябва да бъдат облечени подобаващо. В никакъв случай не говорим за официални тоалети и бални рокли, но според местните обичаи коленете и раменете не трябва да са на показ. И днес вече бяхме подготвени. Освен дългите летни рокли си носехме и по една тениска, която да облечем на входа. Със сигурност не беше най-стилният тоалет, но се оказа доста функционален, имайки предвид жегата и високата влажност.

От всичките три зони на Кралския дворец само две са достъпни за посетителите: Външният двор, където са сервизните помещения, обществените сгради и Храмът на Изумрудения Буда…

Има още 1 2

Абонирайте се за нашия бюлетин

Не пропускайте най-интересните ни статии! Регистрация
Коментари:
Последно от момичетата:


X

Регистрация

Пол
Град