Апартаментът на Шанел – историята на истинската Коко
Елица Павлович

Апартаментът на Коко Шанел, намиращ се над прочутия бутик на улица „Камбон“ 31, и до днес съществува във вида, в който го е оставила неговата собственичка. Коко обичала да твори, заобиколена от красота и от малките символични предмети, които за нея имали огромно значение. Тя била ужасно суеверна и из цялото жилище и до днес има житни класове, фигурки на лъвове, символи на числото пет и други, важни за Коко знаци.

Историята разказва, че в този апартамент Коко работела, приемала гости, давала интервюта, тук се правели ревютата на модна къща Шанел. Самата Коко до края на живота си нощувала в хотел „Риц“. Благодарение на усилията на самия Карл Лагерфелд в момента апартаментът на Коко е част от модна къща Шанел, която пази спомена за своята основателка и разказва за великата Мадмоазел повече от всяка книга. Ето някои от най-интересните предмети и тяхната история.

Прочутите огледални стълби. Тайната им е, че когато Коко сядала на тях, можела да гледа ревютата на модната си къща без гостите в салона да я виждат. За целта тя трябвало да седне точно на петото стъпало – пет било любимото й число, белязало цялото й творчество.

Полилеят бил изработен през 1920 година по поръчка на самата Коко. В него има зашифровани всички важни за нея символи – числото 5, буквата “G“ – от рожденото й име Габриел – и двойното „С“, което е емблема на Шанел и до ден днешен.

Знаменитият диван, също купен от Шанел през 1920 година. За онова време това била скандално различна мебел – първо диванът бил огромен за тогавашните стандарти и освен това никой не правел мебели в толкова светли цветове, защото нямало как да се почистват.

Лъвовете-защитници, които са и зодиакалният знак на Шанел, са навсякъде. Те и до днес присъстват като символи в бижутата на модната къща.

Коко събирала книги и паравани. Тя нямала възможност да се образова добре като дете и цял живот се опитвала да навакса, като четяла много и намирала в книгите вдъхновение за работата си.

Иконата върху библиотеката останала на Коко за спомен от връзката й с Игор Стравински. Това била единствената ценна вещ, която той успял да изнесе при бягството си от Русия. Стравински я подарил с благодарност на Коко, а тя я запазила до края на живота си.

Огледалата с осмоъгълна форма също са символични – това била любимата геометрична фигура на Шанел, която се срещала често в мотиви от дрехите й. Любимият й площад „Вандом“ в Париж също е осмоъгълен и тя държала апартаментът й в „Риц“ да гледа точно натам.

Жабата е азиатски символ на успеха, а ако е с отворена уста, се смята, че носи и богатство. Един път, когато на гости на Коко бил Юбер дьо Живанши, от полилея паднала малка кристална висулка. Живанши я сложил в устата на жабата, където тя е и до днес.

От връзката на Коко с Уестминстърския херцог останали две неща – любовта й към туида и тези кутийки. Освен това от него Коко научила основната максима на своето творчество – че истинският лукс не е очевиден, а е в детайлите. Казват, че дрехите на Шанел били дори по-красиви отвътре, отколкото отвън. И тези кутийки отвън са сребърни, а отвътре най-висока проба злато.

А историята на това кресло е като филм. На него седи Коко на една от най-прочутите си снимки като млада, но след това то изчезва от апартамента й. Преди няколко години Карл Лагерфелд се разхождал из един базар за стари мебели в Париж и го видял, купил го и след съответната реставрация то заело старото си място в апартамента.

Това е историята на Коко, записана в жилището й. Останалото е в модата. И в легендата.

Абонирайте се за нашия бюлетин

Не пропускайте най-интересните ни статии! Регистрация
Коментари:
Последно от момичетата:


X

Регистрация

Пол
Град