Антверпен, градът на диамантите
Момчил Лазаров

Наричат Антверпен „градът на диамантите”. Неговият най-важен източник на блясък и благосъстояние е диамантената борса. Диамантите – най-твърдите минерали на земята, които се преработват тук, се използват и за промишлени цели. Търговията с бижута и скъпоценни камъни представлява 5% от износа на Белгия. Половината от добиваните в света диаманти се шлифоват в Антверпен.

И до днес метрополисът се издържа основно от международна търговия. Въпреки това в промишлеността му са силно застъпени и химическият отрасъл, машиностроенето, банковият и застрахователният сектор. Площта му възлиза на 205 кв.км, населението начислява около 500 000 жители, с гъстота около 2500 души/кв.км. Той е административният център на провинция Антверпен, официалният език е нидерландски (фламандски), както и френски, религията включва освен католицизъм и юдаизъм. Разположен е на р. Шелда, а летището се нарича „Дьорн”. Климатът е умереноконтинентален с океанско влияние, средните температури са 4 градуса през януари и 19 през август.

Антверпен се издига на десния бряг на р. Шелда. И до днес не e построен мост, който да свързва двата й бряга, трафикът се осъществява чрез два тунела, единият е за автомобили, а другият – за пешеходци. Разстоянието до брега на Северно море е 88 км, широчината на Шелда до града е 550 м, а дълбочината й на това място е 18 м. През областта, разположена между огромното пристанище на Северно море и границата с Холандия, преминават годишно над 100 милиона тона различни стоки. Пристанището е второ по големина в Европа след ротердамското и е едно от най-модерните в света. Антверпен три пъти е бил организатор на световно изложение – през 1885 г., 1894 г. и 1930 г.

Името на града е свързано с легендата за митичния великан Друон Антигон. Той живеел на брега на река Шелда и събирал налози от всички плавателни съдове, минаващи от там. На тези, които отказвали да платят, им отрязвал ръката и я хвърлял във водата. Великанът бил победен и убит от римския войник Силвий Брабо. От фламандския израз „ханд верпен” („хвърлена ръка”) произлиза днешното име на Антверпен. Двете ръце, изобразени на герба на града, както и фонтанът „Брабо” пред кметството напомнят за това предание.

Има още 1 2

Абонирайте се за нашия бюлетин

Не пропускайте най-интересните ни статии! Регистрация
Коментари:
Последно от момичетата:


X

Регистрация

Пол
Град