6 идеи за игри през ваканцията за по-големи деца
Десислава Димова
Снимка: pixabay.com

По-големите деца (10-14 г.) вече са правили и тебешири, и индиански шатри, и декорации на саксии. В годините са развивали въображението си, а понастоящем са заобиколени от изобилие от информация. Заради това те са истинско предизвикателство за родителя, когато той иска да ги въвлече в общи занимания.

Днес ви предлагаме няколко занимания за по-големи деца и разбира се, възможности за време заедно. Част от тях са подходящи и за двата пола, други – не. Но всеки може да избере в какво да вложи енергия.

 

Игри за сетивата

Докосването е първото от петте сетива, които се развиват след раждането. Дори преди новороденото да може да вижда, да чува, да разпознава вкусове или миризми, кожата му реагира на стимули от заобикалящата го среда. Напълно е възможно човекът да оцелее без което и да е друго сетиво, но не и без докосването (осезание). Докосването е и един от десетте познати начина за невербална комуникация. Предложението включва докосването на различни материали, както и създаването на забавна атмосфера. Можете да се спрете на замесване на тесто за пица (или друг краен продукт) или на приготвяне на домашен течен шоколад. Ето я и рецептата от моето детство.

Продукти: 250 гр. сухо мляко; 4-5 с.л. какао; 2 бр. ванилия; 125 гр. краве масло; 250 мл прясно мляко; 200 гр. захар.

Начин на приготвяне:

  1. Смесвате сухото мляко, ванилията и какаото (добавено през цедка).
  2. Млякото, захарта и маслото оставяте да се разтворят на водна баня, докато заврят. Отстраняват се от огъня и престояват 1-2 минути. Към тази смес се смесват продуктите от стъпка 1, като се бърка с лъжица, а накрая се разбърква добре с миксер.
  3. Готовата смес се разпределя в подходящи чаши. Може да се аранжира с ядки (бадеми, орехи, лешници).

 

Игри за ума

Изготвянето на родословно дърво е една от игрите, в които по-голямото дете ще има нужда от вашата помощ. Времетраенето зависи изцяло от вас – от това колко далеч в паметта и познанието си бихте искали да се поровите, както и от това колко дълги или къси ще бъдат разказите, които ще искате да споделите с детето. Не бъдете перфекционисти в изработването на дървото. Дайте необходимата информация и оставете дизайна в ръцете на децата – те са напълно способни на тази възраст да се заемат с него.

 

Конструиране по зададена тема

Това е най-прекият път да срещнете двата електронни свята: вашият и този на детето. Снабдете го с компютър, дайте базови насоки в PowerPoint и задайте тема. Мода за момичетата, футболен отбор за момчетата например. Търсенето в Google, свалянето на картинки, аранжирането в PowerPoint оставете на тях. Ако не успеете с компютъра, списания, ножица, лепило и бял лист също ще свършат работа.

Има още 1 2

Абонирайте се за нашия бюлетин

Не пропускайте най-интересните ни статии! Регистрация
Коментари:
Последно от момичетата:


X

Регистрация

Пол
Град