5L Speakeasy Bar
Левена Лазарова

Сигурно вече сте чули за PL Speakeasy Bar, който отвори врати на мястото на отдавна забравения "Баркод" на ул. "Шишман". Доста шум се вдигна покрай откриването му, може би най-вече заради идеята да се влиза по един по-нестандартен начин, който кара посетителите да се чувстват посветени в някаква тайна. На мен тази идея ми хареса – да се създаде ореол на секретност и внушение за селектирана публика.

За тази концепция загатва и името на бара - Speakeasy са наричани заведенията, в които се сервира алкохол по време на сухия режим в Щатите. Там естествено се е влизало с парола, а отвън те по нищо не са напомняли питейни заведения, нито с табела, нито по друг начин. През последните години техният чар отново се преоткрива из Европа, там баровете носят отличителната ретро атмосфера, звучи автентичен джаз от началото на 20 век, и напитките са превърнати в култ. Бармани често са самите собственици, те познават тайните на миксологията, но и вкусовете на повечето си клиенти.

Сега София има свой собствен Speakeasy бар, който се нарича и 5L /пет-ел/в добавка и заигравка с cocktail. Собствениците вече имат опит с подобен бар в Скопие. Барът всичко си има – разнообразни по вид и големина помещения, свързани с коридори и стълби, които хем създават уют, хем и чувство за движение и динамика. Тухленият пруски свод на най-ниското ниво допълнително привнася чар към атмосферата. Интересни рецепти за коктейли, любезен персонал и качествени напитки допълват картинката. Всяка зала си има име и концепция, но какви точно, ще трябва да питате на място.

За съжаление, от няколкото ми посещения там стигнах до извода, че засега идеята за общество на съзаклятници още не се получава. Последния път, в който бях там, публиката бе изключително разнородна, от осемнайсетгодишни хлапета, които отскачат често до тоалетната, през шумна група девойки с униформени облекла и тук-там екстеншъни, до симпатични градски герои, които отдавна не са излизали от къщи. В крайна сметка обаче PL Speakeasy Bar e прекалено добра идея, за да не намери своите истински ценители и аз вярвам, че това рано или късно ще се случи.

 

 

 

Абонирайте се за нашия бюлетин

Не пропускайте най-интересните ни статии! Регистрация
Коментари:
Последно от момичетата:


X

Регистрация

Пол
Град