5 места в Гърция, които да посетите през пролетта
Елица Лозанова
Снимки: eLights photography

Пролет е, ура! Сега е моментът да открием сезона на слънчевите дни с разходка до Гърция, където вече ухае на лято. През април и май Гърция е повече от гостоприемна – вече е топло, без да е твърде горещо, можете да пиете кафето си навън, без да търсите сянка, както и да се разхождате, без да ви пречат досадните тълпи от туристи.

Ето и няколко от любимите ни места в Гърция, които са идеални за посещение през пролетта.

1. Палеос Пантелеймонас

Палеос Пантелеймонас е изключително атрактивно старинно селце с красиви каменни къщи с чардаци и дървени капаци на прозорците, които силно напомнят на къщите в нашата Ковачевица. Разположено е на височина от 700 м и разкрива поразителна гледка към морето и плажовете на Южна Пиерия. Селцето е подходящо за еднодневна разходка и за лежерен уикенд далеч от света в спокойна и пасторална обстановка. За вдъхновение може да разгледате нашата разходка до Палеос Пантелеймонас тук

Не пропускайте да опитате местното ципуро, направено от един интересен плод – този на ягодовото дърво (strawberry tree), чийто вкус сравняват със смокиня.

2Метеора

Метеора е може би най-популярната пролетна дестинация в Гърция. През пролетта районът е безкрайно красив и зелен и позволява да се разходите сред скалните манастири, без да ви е твърде горещо. Мястото е наистина впечатляващо. Комплексът включва 9 запазени манастира, от които 6 са действащи, построени на върховете на труднодостъпни високи скали, приличащи на каменни стълбове. 

Не пропускайте да си закупите кандило, за което ще се сетите с радост по Коледа.

3Кавала

Ако сте ходили на остров Тасос, най-вероятно сте минавали през Кавала. Хората често го подминават, а мястото е чудесно за дневна разходка или за уикенд. Освен че е близо до границата с България и край него има много приятни плажове, в Кавала ще откриете чаровен стар град със средновековна крепост, акведукт и много крайбрежни заведения с вкусна морска храна.

Не пропускайте да се разходите по калдаръмените улички на стария град и да обядвате на крайбрежието.

4Атина

Пролетта е идеално време за обиколка на гръцката столица. Меко слънце, малко туристи, приемливи цени на хотелите и туристическите забележителности. За всеки, който е бил някъде в Гърция или по островите, Атина няма да е голяма изненада – същата хубава храна, същото лежерно ежедневие на хората, същото яркосиньо небе. Но столицата, разбира се, се отличава доста от другите места. Вижте как през нашите 5 причини да ви препоръчаме Атина извън туристическия сезон.

Не пропускайте да обядвате някъде навън в стария град. А ние ви препоръчваме да изберете място с изглед към Акропола.

5Халкидики

Халкидики винаги е добра идея! Особенно ако и вие като нас цяла зима сте чакали да видите морето, а то е толкова близо. Вижте защо харесваме Халкидики

Не пропускайте да се разходите до Порто Карас (Domaine Porto Carras) – една от най-големите гръцки винарни, която разполага с 4 750 хектара лозови масиви. Малка част от тях се виждат от пътя към винарната – красиво пръснати по хълмовете от двете страни на шосето. Тук можете да научите повече за винарната и гръцкото вино.

 

Блогът Life Tasting е проект на сестрите Елица и Валентина Лозанови. В него те разказват истории за вино, пътешествия, фотография, за хора с идеи и за дребните детайли от ежедневието, които го правят красиво. Елица е юрист по образование и професия, а по душа – пътешественик и фотограф. От няколко години снима под името eLights, защото всяко момиче има нужда да създава нещо красиво и най-добре е да го прави с доза артистизъм. Работата на Валентина е свързана с маркетинг и продажби в хотелиерството. Преди няколко години тя и съпругът й осъществяват една стара своя мечта – откриват единствения у нас магазин, специализиран само за българско вино, Vino Orenda Wine Shop. Тримата споделят страстта към пътешествията, снимките и хубавото вино, както и убеждението, че България е благодатно място и за трите. Нужно е само желание да опитвате живота с удоволствие.

Абонирайте се за нашия бюлетин

Не пропускайте най-интересните ни статии! Регистрация
Коментари:
Последно от момичетата:


X

Регистрация

Пол
Град