5 места в България, които ще ви върнат в стари времена
Елица Лозанова
Снимки: eLights photography

Живеем в забързано време между бетон и стъкла, вторачени в монитори и touchscreen дисплеи. Оплакваме се от стреса и бързото темпо, но толкова рядко се опитваме да го забавим и да се изключим от мрежата. Ако все пак искате да спрете времето или просто да се насладите на пролетта, трябва само да си изберете уикенд, за да излезете от града. Ето и пет от нашите любими места в България, които ще ви откъснат от модерния свят и ще ви пренесат в стари времена.       

1. Село Косово. Намира се в Родопите на 5 км от балнеоложкия курорт Нареченски бани. Ридове с девствена природа са обгърнали старите каменни къщи в типичен възрожденски родопски стил. Много от тях са паметници на културата, а някои дори с национално значение. Прочетете повече за село Косово.

2. Село Старо Стефаново. Ще го откриете само на 5 км от магистрала Хемус (по пътя за Априлци) в полите на Стара планина. За разлика от места като Копривщица и Жеравна, то е останало някак незабелязано, въпреки че е обявено за архитектурен резерват преди повече от 20 години. За да усетите духа му, вижте нашата фоторазходка Старо Стефаново – приказка от Предбалкана.

3. Село Делчево. Още едно селце, където 3G сигналът е слаб, а стръмните и тесни калдъръмени улички пазят спомена от хиляди стъпки и чужди посоки. Село Делчево е останало малко встрани от популярността на своите съседи (Ковачевица и Лещен), но също като тях излъчва неповторима възрожденска атмосфера. За вдъхновение може да разгледате нашето пътешествие до село Делчево.

4. Лещен и Ковачевица. Въпреки своята популярност те си остават любимо място за бягство от градския шум. Тук се диша леко и ухае на зелено. Ежедневието избледнява и следите от миналото започват да се открояват около вас – в красивите чардаци, в каменните плочи, във високите каменни дувари и заключените дървени порти, в медните звънци. А замисляли ли сте се за безбройните контрасти, които ви очакват в Родопите? Вижте колко много от тях можете да усетите само за един ден в Ковачевица и Лещен.

5. Мелник. Още едно популярно място, което няма нужда от представяне. Освен да се разходите сред красивите стари къщи, да се качите до стария храм "Св. Никола" и да посетите Роженския манастир, в района на Мелник можете да си направите чудесен винен тур по долината на Струма, чийто вкус ще помните през новата седмица.

 

Блогът Life Tasting е проект на сестрите Елица и Валентина Лозанови. В него те разказват истории за вино, пътешествия, фотография, за хора с идеи и за дребните детайли от ежедневието, които го правят красиво. Елица е юрист по образование и професия, а по душа – пътешественик и фотограф. От няколко години снима под името eLights, защото всяко момиче има нужда да създава нещо красиво и най-добре е да го прави с доза артистизъм. Работата на Валентина е свързана с маркетинг и продажби в хотелиерството. Преди няколко години тя и съпругът й осъществяват една стара своя мечта – откриват единствения у нас магазин, специализиран само за българско вино, Vino Orenda Wine Shop. Тримата споделят страстта към пътешествията, снимките и хубавото вино, както и убеждението, че България е благодатно място и за трите. Нужно е само желание да опитвате живота с удоволствие.

Абонирайте се за нашия бюлетин

Не пропускайте най-интересните ни статии! Регистрация
Коментари:
Последно от момичетата:


X

Регистрация

Пол
Град