5 български винарни, които да посетите тази година
Валентина Лозанова
Снимки: eLights photography, www.freestocks.org

Ние ги посетихме през 2016 г. и определено ще повторим!

1. Вила Мелник. В района на Мелник сме се отбивали неведнъж. Дали на път към Гърция, дали конкретно в чаровния Мелник. Тук винаги ни е приятно и спокойно, а откакто отвори врати изба Вила Мелник, се връщаме с още по-голямо удоволствие. Избата организира турове за почитателите на виното, а често и специални събития по различни поводи. Впечатляващи са тунелите за съхранение на виното, издълбани под земята.

Не пропускайте да опитате: задължителните за региона вина от Широка Мелнишка Лоза и Мелник 55, както и чаровното Orange wini sauvignon blanc 2016.

Бонус: ако имате повече време в района, можете да прескочите и до интересната изба на винарна Орбелус с формата на истинска бъчва, вкопана в земята.

Не пропускайте да се присъедините към празника Трифон Зарезан, който винарните от Мелнишки регион организират на 11 и 12 февруари. Повече информация: тук.

2. Вила Юстина. Избата на Вила Юстина е нещо повече от винарна. Неслучайно са се кръстили парк-лозе, а посетителите ще се изненадат и от немалката ферма за животни на територията. Красиви гледки (непременно се качете на кулата, от която се разкрива панорамна гледка към лозята), вкусна храна и отлично вино. Тук сме идвали на обяд на открито, а в края на миналото лято присъствахме на пикник сред лозята, от който не искахме да си тръгваме! Следете календара им със събития във Facebook и можете да се присъедините на някои от туровете на избата, съчетани с вкусен обяд и хубаво вино.

Не пропускайте да опитате: Монограм Мавруд&Рубин.

3. Меди Вали, с. Смочево. По стария път към Рилски манастир ще стигнете до реновираната винарна на Меди Вали. И тук ще ви посрещнат усмихнати домакини. Можете да направите тур на избата, да се възползвате от предлаганите дегустации и да се полюбувате на красива гледка от терасата на дегустационната зала.

Не пропускайте да опитате: Вионие Инканто Ексцентрик и лимитираните червени вина от същата серия.

4. Изба Манастира отскоро посреща гости във винарната си. Ако се намирате в района на Пазарджик, си струва да направите отбивка към село Лесичово, за да ги посетите. Миналата година присъствахме тук на празника по зарязването Трифон Зарезан и имахме възможност да опитаме нови реколти от любимите си вина и да разгледаме избата. Уютна и модерна и отново любимата ни тераса с гледка към лозя!

Не пропускайте да опитате: Розе Мидъл Форест и мавруд... определено Мавруд Илая 2013.

5. Винарна Братанови. В района на Харманли можете да си направите истински винен тур, като посетите 4-5 винарни в непосредствена близост. Лозята на Братанови се намират на хълм край село Шишманово с красива гледка и е повече от удоволствие да се разходиш (или поснимаш) сред тях по залез. През септември в района организират голям празник за гроздобера, на който участват всички местни винарни и за който вече сме ви разказвали тук.

Не пропускайте да опитате: Емблематичната за избата 100% Тамянка (ако им е останала някоя бутилка), както и сира.

 

Блогът Life Tasting е проект на сестрите Елица и Валентина Лозанови. В него те разказват истории за вино, пътешествия, фотография, за хора с идеи и за дребните детайли от ежедневието, които го правят красиво. Елица е юрист по образование и професия, а по душа – пътешественик и фотограф. От няколко години снима под името eLights, защото всяко момиче има нужда да създава нещо красиво и най-добре е да го прави с доза артистизъм. Работата на Валентина е свързана с маркетинг и продажби в хотелиерството. Преди няколко години тя и съпругът й осъществяват една стара своя мечта – откриват единствения у нас магазин, специализиран само за българско вино, Vino Orenda Wine Shop. Тримата споделят страстта към пътешествията, снимките и хубавото вино, както и убеждението, че България е благодатно място и за трите. Нужно е само желание да опитвате живота с удоволствие.

Абонирайте се за нашия бюлетин

Не пропускайте най-интересните ни статии! Регистрация
Коментари:
Последно от момичетата:


X

Регистрация

Пол
Град