20 легендарни носители на "Оскар" в непознати фотографии
Елена Миланова

Наградите на филмовата академия на САЩ, по-известни като "Оскар", се връчват всяка година от Академията на филмовите изкуства и науки, в която в момента има 5816 гласуващи лица (1311 от тях са актьори). Първите награди са връчени през 1929 г.

Златната статуетка пък официално се нарича "Награда на академията за заслуги", а рицарят, подпрян на меча, е получил името си случайно – библиотекарката на Академията Маргарет Херик възкликнала: "Досущ прилича на чичо ми Оскар!!!". Уолт Дисни за пръв път използва името по време на церемонията през 1934 г., а през 1939 г. то е прието и официално от Академията. Почти 90 години след раждането на наградите статуетката е Светият Граал в света на киното. 

Mного са номинираните (Мерил Стрийп държи рекорда с 20 номинации), но малцина имат повече от една статуетка. Две са елитен клуб, а три Оскара имат само четирима души в историята: Даниел Дей Луис, Мерил Стрийп, Джак Никълсън и Ингрид Бергман. Има само един човек, и то жена, която е получила четири награди "Оскар" – Катрин Хепбърн.

Подбрахме някои редки снимки на носители на "Оскар". За да си ги припомним (или научим за тях) и за да не забравяме, че и най-великите актьори са простосмъртни, преминали през възходи и падения, но никога неотказали се да преследват голямата си мечта.

Абонирайте се за нашия бюлетин

Не пропускайте най-интересните ни статии! Регистрация
Коментари:
Последно от момичетата:


X

Регистрация

Пол
Град