10 от най-добрите музеи в Европа, за които едва ли сте чували
Момичетата от града
Снимки: Facebook

Освен достолепните европейски музеи с традиции, събрали спомени от няколко епохи, има и малки, по-специални и по-особени места за среща с изкуството. Вижте десет от тях.

 

Музеят "Кампа", Прага, Чехия

Строени в колона жълти пингвини и група огромни безлики пълзящи бебета са ориентир за мястото, където е музеят "Кампа", модерна художествена галерия на зеления остров Кампа в Прага. Бебетата с диагноза гигантизъм (дело на чешкия скулптор Давид Черни – онзи същият, който изобрази България като турска тоалетна) и сюрреалистичните пингвини, които светят ярко през нощта, са популярен обект за фотографите любители. Вътре има впечатляваща колекция с централноевропейско изкуство от ХХ век. Открита през 2003 г., тя е дело на патроните на музея Ян Младек и съпругата му Меда Младкова. Временни експозиции тук са имали имена като Йоко Оно и Анди Уорхол.

 

Музеят на чантите и портмонетата, Амстердам, Холандия

Разположен във величествена красива постройка на Херенхрахт, Музеят на чантите и портмонетата е пищна частна колекция от кесии, сандъци, куфари, чанти и портмонета от последните 500 години. Музеят разполага вече с над 5000 експоната, а е основан от Хендрике и Хайнц Иво, които започнали да колекционират, след като се натъкнали на тюркоазена дамска чантичка от ХІХ век в едно английско село. Сред експонатите има френска кесия от козя кожа от ХVІ век, чанта Gucci с бамбукова дръжка от 70-те години на ХХ век и съвременни образци като яркочервена чантичка плик с форма на уста от Лулу Гинес.

 

Музеят на Цадкин, Париж, Франция

След като сте разгледали арт колекциите в най-големите музеи на Париж, си струва да посетите някои от по-закътаните места в града. Близо до Люксембургската градина е Музеят на Цадкин, посветен на творчеството на Осип Цадкин, френски скулптор, белоруски евреин по произход. Това е домът му и студиото, където той и съпругата му художничка са работили в продължение на почти половин век. Обновен преди няколко години, музеят, който има и красива градина, разполага със стотици скулптури, картини и графики на Цадкин, а също така е домакин на редовни изложби на съвременно изкуство.

 

"Каша Форум", Мадрид, Испания

Невероятните арт колекции в "трите големи" музея на Мадрид са амбициозна програма, но относително новият (а и разположен наблизо) "Каша Форум" е достоен да затвори карето. Самата сграда, дело на швейцарските архитекти Херцог и Де Мьорон, е достатъчна да оправдае посещението: тя е в бивша електроцентрала, облицована с железен обков, а съседната къща има 25-метрова зелена стена, обитавана от 15 хил. растения. Излагат се експонати от колекцията на "Каша Форум" от последните 40 години, както и на други музеи.

 

Къща-музей "Медейруш е Алмейда", Лисабон, Португалия

В тази къща-музей се помещава частната колекция на бизнесмена от ХХ век Антониу Медейруш е Алмейда. Домът му е богато обзаведен с полилеи, огледала в златни рамки и кресла като тронове. Сред пищно орнаментираните експонати и образци на изящните изкуства, изложени в 25 стаи, има бронзови стенни фонтани от Версайския дворец и сребърен сервиз за хранене, притежаван някога от Наполеон. Има зала с гоблени, сребърна зала, порцеланова зала и дори зала на канапетата. В залата с часовниците има няколко експоната, обсипани със скъпоценности по наистина абсурден начин.

 

Има още 1 2

Абонирайте се за нашия бюлетин

Не пропускайте най-интересните ни статии! Регистрация
Коментари:
Последно от момичетата:


X

Регистрация

Пол
Град